Žabljak pun planinara u šatorima i vrećama za spavanje

Od inostranih posjetilaca ,dominiraju Francuzi i Italijani. Ima Poljaka, Letonaca, Litvanaca, Čeha, Slovaka i Poljaka
50 pregleda 0 komentar(a)
Žabljak turisti, Foto: Obrad Pješivac
Žabljak turisti, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 14.08.2011. 16:18h

Zaposleni u lokalnoj TO bilježe ovosezonske rekorde kada je u pitanju broj registrovanih gostiju, a prema posljednjim podacima, u hotelima, kampovima i privatnom smještaju je 1.150 turista.

Direktor TO Boro Nikolić smatra da je broj posjetilaca značajno veći.

“U najskromnijoj procjeni ima ih makar tri puta više. Vikendice su značajno popunjene, a nije zanemarljiv broj neprijavljenih stanodavaca. Širom Durmitora mogu se vidjeti planinari u šatorima ili vrećama za spavanje.

Gužve su i u našem info centru”, a turisti nemaju primjedbi”, tvrdi Nikolić i dodaje da su značajno zastupljeni turisti sa prostora nekadašnje zajedničke države.

Od inostranih posjetilaca, kaže, dominiraju Francuzi i Italijani. Ima Poljaka, Letonaca, Litvanaca, Čeha, Slovaka i Poljaka.

Svakome je na Žabljaku jasno da zvanični podatak ne daje pravu sliku o broju posjetilaca. Prema podacima do kojih su došle “Vijesti”, u maloprodajnim objektima mještanima i turistima proda se dnevno više od 1.000 vekni hljeba.

Masovniji je i broj turista koji uživaju u noćnom provodu, pa su česti jutarnji susreti vesele mladeži i odraslih koji kreću u jutarnju šetnju.

Gdje je nacionalni restoran?

I gužve u saobraćaju su veće, što dodatno komplikuje tranzit kroz grad prema moru i obrnuto. Sve to iziskuje puno strpljenja i pažnje zbog oskudnog proistora za parkiranje, posebno u jutarnjim časovima, prilikom odlaska u trgovinu, gdje malo ko odlazi pješice.

U takvoj situaciji strpljivi su i policajci. I oni su maksimalno u funkiciji turista - tolerišu parkiranje krajem glavne saobraćajnice i u jutarnjem špicu jedan ili dvojica na glavnoj raskrsnici regulišu saobraćaj.

Ništa manja, uglavnom pješačka, nije ni gužva od centra do i oko Crnog jezera, gdje turiste dočekaju štandovi i razne ponude, ali i vidljivo zgarište nekadašnjeg restorana koji je izgorio krajem prošle godine.

Nedostatak tog turističkog sadržaja najveća je primjedba posjetilaca, a nadležni u NP “Durmitor” proljetos su za sredinu jula najavili završetak gradnje novog nacionalnog restorana, od koga još nema ni temelja.

Priroda nekad nije dovoljna

Nestabilne vremenske prilike ovog ljeta stavile su do znanja da Žabljak mora imati i sadržaje namijenje gostima i sportistima kada su kišoviti dani i da turistima nijesu dovoljne jedinstvene turističke ljepote Durmitora i Tare.

U tom kontekstu pominje se nedostatak sportske dvorane.

Ona je već u planovima državnih i lokalnih institucija, a gosti često požele i bazen sa velnes, spa i drugim sadržajima, jer postojeći u “Ski hotelu” ni blizu ne može zadovoljiti interesovanje posjetilaca vodećeg planinskog turističkog centra u Crnoj Gori.

Bonus video: