Crna Gora ne odvaja dovoljno novca za poljoprivredu

"Poređenja radi, agrobudžeti svih država EU i regiona su nekoliko puta veći od crnogorskog", kazala je potpredsjednik PKCG, Ljiljana Filipović
0 komentar(a)
farma, krava, krave, Foto: Arhiva "Vijesti"
farma, krava, krave, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.08.2011. 11:50h

Iznos Agrobudžeta Crne Gore za ovu godinu i dalje je nedovoljan za podršku razvoju poljoprivrede i prehrambene industrije, iako je u odnosu na prošlu povećan 11,7 odsto na 21,1 milion eura, ocijenili su iz Privredne komore (PKCG).

"Poređenja radi, agrobudžeti svih država EU i regiona su nekoliko puta veći od crnogorskog", kazala je agenciji Mina-business potpredsjednik PKCG, Ljiljana Filipović.

Ona je dodala da, polazeći od ukupnih resursa, u Crnoj Gori postoje preduslovi za veći izvoz i istovremeno manji uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Napredak se, prema riječima Filipović, primjećuje i kod drugih poljoprivrednih proizvoda, a posljednjih godina se ostvaruje kontinuiran rast proizvodnje i u mesnoj industriji

Promocija i ambalaža

Ona je podsjetila da je proizvodnja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda tokom poslednjih desetak godina značajno unaprijeđena otvaranjem novih pogona, usvajanjem tehnologija, kao i sertifikovanom proizvodnjom.

"Crnogorski prozvodi na sajmovima dobijaju brojne nagrade, međutim, to je samo osnova koju bi trebalo nadograditi, kako bi ti proizvodi bili intenzivnije zastupljeni na domaćem i stranom tržištu", navela je Filipović.

Ona smatra da je pristup domaćih proizvođača više proizvodni nego prodajni, kao i da su potrebna značajna ulaganja u istraživanje tržišta, promociju, adekvatnu ambalažu i distribuciju.

"Potrebno je biti bolji od konkurencije i na taj način, najprije na domaćem tržištu, intenzivnijim tržišnim učešćem zadovoljiti potrebu za proizvodima koji se sada uvoze. Osim toga, crnogorskoj poljoprivrednoj proizvodnji nedostaju jake izvozne kompanije sposobne da tržišne viškove realizuju na tržištima regiona i šire", objasnila je Filipović.

Ona je podsjetila da u trgovini voćem i povrćem, izvoz bilježi rast. Izvoz voća je prošle godine u odnosu na 2009. skočio 90 odsto, dok je u prvoj polovini ove, prema podacima Monstata, bio 10,2 odsto većii. Izvoz povrća je u prvih šest mjeseci ove godine porastao 21,3 odsto u odnosu na isti period prošle.

Napredak se, prema riječima Filipović, primjećuje i kod drugih poljoprivrednih proizvoda, a posljednjih godina se ostvaruje kontinuiran rast proizvodnje i u mesnoj industriji.

Proizvodnja svježeg mesa bilježi rast od 10,3 odsto, suhomesnatih proizvoda 12 odsto, a kobasičarskih 29 odsto. Prerada voća i povrća porasla je devet odsto, proizvodnja vezalkoholnih pića skočila je 15 odsto, dok je proizvodnja vina, žestokih alkoholnih pića i vode ostala na prošlogodišnjem nivou.

Bonus video: