Župa dala još jednu šansu Boksitima

Dogovoreno je i da Boksiti poprave put, kao i da dok se problem sa vodosnabdijevanjem trajno ne riješi školi doprema cisterna vode svaki dan.
0 komentar(a)
Ažurirano: 11.08.2011. 18:36h

Iako nije postignut konkretan dogovor između mještana sela Zagrad i Oblatno i predstavnika Rudnika boksita, koji je obavezan da izgradi vodovod, dalji protesti su obustavljeni, jer je još jednom data šansa pregovorima.

„Prekinuli smo blokadu jer su krenuli razgovori koji će se nastaviti i u ponedjeljak. Boksiti su obećali da će završiti započeti vodovod“, kazao je Božidar Đilas, član MZ Župa.

Prema njegovim riječima, Boksiti su beogradskoj firmi koja radi projekat vodovoda i koji je pri kraju platili 60.000 eura, ali će projekat dobiti tek kada im izmire dug u iznosu od oko 40.000 eura.

Boksiti, u čijem vlasništvu je rudokop Zagrad, bili su obavezni da kao nadoknadu za eksploataciju rude urade seoski vodovod i tako mještane Zagrada, Oblatna, kao i zaseoka Dubrava, Raspuće i Risji do, njih oko 700, snabdiju vodom.

Ugovor o izgradnji vodovoda potpisan je 2000, vodovod je urađen dvije godine kasnije, a proradio je tek 2005. Pošto vodovod nije do kraja završen, ljeti uglavnom nemaju vode, dok su zimi, česme petnaestak domaćinstava i dalje suve.

Dogovoreno je i da Boksiti poprave put, kao i da dok se problem sa vodosnabdijevanjem trajno ne riješi školi doprema cisterna vode svaki dan.

Srediće i put

Mještani, pored vodosnabdijevanja, imaju još zamjerki na odnos Boksita prema kraju iz koga eksploatišu rudu.

„Put je u jako lošem stanju. Tuda prolaze djeca, a grede vise sa strane, pa su nam obećali da će staviti zaštitnu mrežu.

Pošto se, kada rade, diže ogroman oblak prašine, obećali su da će prskati radilište i tako makar malo smanjiti prašinu.

Napominjem da tražimo od njih samo ono na šta ih zakon obavezuje“, kazao je Đilas.

Bonus video: