Počinje gradnja tri osmospratnice kod OŠ "Jugoslavija" u Baru

Bieć građeni „humani stanovi“, u zgradama neće biti garsonjera,a biće 40 odsto jednosobnih, a 60 odsto dvosobnih stanova
119 pregleda 0 komentar(a)
Bar grad, Foto: Anto Baković
Bar grad, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 09.08.2011. 17:36h

Sredinom septembra trebalo bi da počne izgradnja sindikalnih zgrada u Makedonskom naselju, poručio je Danilo Popović, predsjednik UO Crnogorskog fonda za solidarnu stambenu izgradnju (CFSSI), nakon sastanka delegacije Fonda sa opštinskom komisijom za raspodjelu stanova.

Za najavljenu izgradnju tri osmospratnice pored OŠ „Jugoslavija“, za koju je SO Bar dala gratis parcele, uz oslobađanje plaćanja komunalija, Popović je „Vijestima“ kazao da je „najkvalitetniji projekat danas u Crnoj Gori i to iz više razloga“.

“Prije svega, projekat nije za tržište, već za rješavanje stambenih pitanja zaposlenih građana koji će Baru dati novo veliko naselje, 270 novih stanova, investiciju veću od deset miliona eura. Veoma je važno što se prvi put gradi po standardima EU. Projekat će imati zelenu upotrebnu dozvolu, sa energetskom efikasnošću u cilju smanjenja potrošnje struje”, kazao je Popović.

Zgrade će koristiti izvore obnovljive - sunčeve energije za grijanje i hlađenje stanova. Svaka porodica će, istakao je Popović, zato imati uštedu za potrošnju struje veću od 50 odsto, a po projektnim rješenjima taj procenat biće čak 65 odsto. U svakom stanu biće dva vodomjera, za hladnu i toplu vodu, a razlika u cijeni neće biti velika.

Popović je dodao da će biti građeni „humani stanovi“, da u zgradama neće biti garsonjera, te da je, prema strukturi, 40 odsto jednosobnih, a 60 odsto dvosobnih stanova.

“U narednih 15 dana komisija u sklopu opštinskog sindikalnog povjereništva Bar sa predstavnicima Opštine Bar i Unije poslodavaca treba da obavi raspodjelu stanova prema preduzećima i ustanovama. Očekujemo da će preduzeća i ustanove sa uplatom učešća od po 20 odsto od cijene stana pomoći da se za toliko smanji cijena prema krajnjim korisnicima. Obezbijedili smo kredite kod Erste banke sa rokom otplate 20 i više godina, sa vrlo povoljnom kamatom od osam do 8,5 odsto”, rekao je Popović.

On je dodao da je “CFSSI odabrao pet renomiranih domaćih građevinskih firmi koje će ubrzo dobiti pozivno pismo na koje do prvog seprembra treba da odgovore svojom proizvodnom cijenom”.

“Projekat je završen još prije 15 dana. Nakon okončanja svih urbanističkih formalnosti u SO Bar, poslaćemo zahtjev Ministarstvu za izdavanje građevinske dozvole i očekujemo da bi najkasnije sredinom narednog mjeseca mogla da počne gradnja. Pokušaćemo da te stanove završimo za godinu dana, iako po projektu dajemo rok od 18 mjeseci. Istovremeno ćemo graditi sve tri zgrade”, kazao je Popović.

Bonus video: