Građani se žale na visoke poštanske provizije

Građani su se žalili na visoke provizije Pošte i, kako su kazali, "samo im je još to falilo pored vječitih gužvi i neljubaznog osoblja na šalterima"
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.08.2011. 14:13h

Građane Crne Gore, koji su na šalterima Pošte prethodnih dana plaćali račune za telefon, struju i ostalo, iznenadile su provizije koje su znatno veće nego u bankama.Građani su se žalili na visoke provizije Pošte i, kako su kazali, "samo im je još to falilo pored vječitih gužvi i neljubaznog osoblja na šalterima". "Plaćala sam račun za telefon od 50 eura i oni su mi uzeli još 75 centi. Prvo sam pomislila da mi ponovo naplaćuju porez na dodatu vrijednost (PDV) koji mi je već obračunat na računu", kaže gospođa iz Podgorice kojoj nije bilo jasno o čemu se radi i koja, po navici, račune plaća na šalterima Pošte.

Provizije zavise od visine računa

Provizije Pošte različite su u zavisnosti od visine računa koji se plaća, pa za onaj do 15 eura državna kompanija uzima 20 centi. Provizije na naplatu računa za struju, telefon i za uplate po nalogu je 1,5 odsto za iznose od 16 do 100 eura. Na iznose od 101 do 250 eura provizija je jedan odsto, a od 251 do hiljadu eura 0,8 odsto.Fiksna provizija od 7,5 eura predviđena je za iznose od 1001 do 7,5 hiljada eura, dok je za preko 7,5 hiljada naknada Pošti 0,1 odsto.

Fiksna provizija od 7,5 eura predviđena je za iznose od 1001 do 7,5 hiljada eura

Provizije se povećaju ako se realizuju nakon 14 satiIz Erste banke objasnili su da visina provizije koju banka naplati zavisi od toga da li su uplate gotovinske ili prenosom sa računa u Erste banci na račun primaoca.„Na primjer, za uplatu mjesečnih računa Crnogorskom Telekomu, u visini do 500 eura, provizija je deset centi po nalogu ako je u pitanju prenos sa računa. U slučaju da se uplaćuje gotovina, provizija je 20 centi za iznose do hiljadu eura”, rekla je direktor Službe komunikacija Erste banke, Dragana Crvenica.

Za uplatu ostalih mjesečnih računa do 500 EUR, provizija je 35 centi za bezgotovinsko i 0,2 odsto odsto za gotovinsku uplatu (minimalno 40 centi).„Klijentima koji žele niže tarife, a uz to i komforno plaćanje iz svoje kuće, bez čekanja redova, preporučujemo plaćanje WEB e-bankingom Erste banke. Provizija na uplate Crnogorskom Telekomu je pet centi po nalogu, a za ostale račune trenutno je 28 centi, za iznose do 500 eura”, kazala je Crvenica.Provizije, standardno, se, kako je dodala, povećavaju 30 odsto ukoliko se realizuju nakon 14 sati.

Galerija

Bonus video: