Sekulić: Od sezone se očekuje prihod od 654 miliona eura

U toku je izgradnja najveće marine za mega jahte na Mediteranu čija planirana ulaganja iznose oko 500 miliona eura
0 komentar(a)
sutomore, plaža, more, kupači, turisti, Foto: Anto Baković
sutomore, plaža, more, kupači, turisti, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 07.08.2011. 09:45h

Crna Gora iz godine u godinu bilježi rast broja turista sa strateški važnih tržišta, a to su zemlje Evropske unije (EU), koje su u prošlogodišnjoj strukturi učestvovale sa 25 odsto, ocijenio je minstar turizma i održivog razvoja, Predrag Sekulić."Ove godine očekuje se povećanje turističkog prometa, odnosno rast broja noćenja od oko tri odsto i prihoda od turističke djelatnosti od oko 654 miliona eura, što je pet odsto više u odnosu na prošlu godinu", kazao je Sekulić za Glasnik Privredne komore (PKCG). I dalje su dominantni turisti iz regiona od čega je, objasnio je Sekulić, oko 30 odsto sa tržišta Srbije, dok se i iz Rusije i bivših republika Sovjetskog Saveza očekuje bolja posjeta. Iako Crna Gora, kako je naveo, još nema dovoljno visokokvalitetnih smještajnih kapaciteta u velikim hotelima, nivoa četiri i pet zvjezdica, prethodnih godina desila se ekspanzija izgradnje i otvaranja malih butik i dizajn hotela kako u kontinentalnom, tako i u primorskom dijelu, koji su posebno atraktivni za strateški važna tržišta EU.

Marina za mega jahte

Pored aktuelnih investicija, kao što je ona u hotel Sveti Stefan koji je otvoren u junu, u toku je izgradnja najveće marine za mega jahte na Mediteranu čija planirana ulaganja iznose oko 500 miliona eura. Počela je i realizacija do sada najvećeg projekta turističke valorizacije poluostrva Luštica sa kompanijom Oraskom , a ukupna planirana investicija iznosi preko 1,1 milijardu eura.“S obzirom na to da se stvaraju uslovi da se razlog zbog kojih su investitori pravdali kašnjenje - prevaziđe, ubuduće ćemo tražiti striktno poštovanje ugovora i svih obaveza koje iz svakog pojedinačnog ugovora proističu”, najavio je Sekulić. Ove godine će, dodao je, početi i realizacija još nekoliko važnih grinfild /greenfield/ investicija i izgradnja i rekonstrukcija nekoliko hotelskih kapaciteta kao što je luksuzni Banjan tri rizort na ostrvu Sveti Marko u Tivtu, ali i valorizacija lokaliteta Rose u Herceg Novom, čija je ukupna investicija vrijedna oko 150 miliona eura i koja obuhvata i izgradnju hotela Radisso.

Načelni dogovor sa Rajaner-om

Sekulić je podsjetio da su pregovori sa lou kost kompanijama počeli u martu ove godine, ali da zbog složene procedure i unaprijed isplaniranih poslovnih aktivnosti letovi nijesu počeli u ovoj sezoni. “Jedan od glavnih razloga što to nije realizovano je taj što te kompanije moraju otvoriti prodaju karata najmanje šest mjeseci prije početka leta. Naša namjera je bila da pokušamo da napravimo izuzetak”, rekao je Sekulić.Irska niskotarifna aviokompanija Rajaner je, kako je kazao, u načelu prihvatila saradnju za ovu godinu, dok su Izi džet i Viz er saopštili da je Crna Gora manjeg prioriteta i ne postoji mogućnost za njeno uključivanje na listu destinacija naredne godine. Rajaner je, kako je ranije saopšteno iz Vlade, pristao da preduzeću Aerodromi plati deset eura za ukupne troškove aerodromskih taksi po odlazećem putniku i spreman je da naredne godine uspostavi prve avio linije prema Crnoj Gori, što je rezultat višemjesečnih pregovora predstavnika tri vodeće svjetske lou kost kompanije i vladinog radnog tima. Kako je navedeno u Vladinoj Informaciji o statusu aktivnosti na uključivanju lou kost avio prevoznika na crnogorsko tržište, iz Rajanera je najavljeno da će prvi letovi biti uspostavljeni prema Velikoj Britaniji, Njemačkoj i Italiji, sa realnom osnovom za proširenje liste destinacija.Aerodromi su za naknadu po odlazećem putniku tražili 16,1eura, što značajno odstupa od visine taksi koje niskotarifne aviokompanije plaćaju evropskim aerodromima. Na sjednicama koordinacionog tima za pripremu turističkih sezona dogovoreno je uključivanje javnog sektora kako bi se taksa snizila na deset eura, uz refundiranje 1,69 eura naknade Agenciji za kontrolu leta Srbije i Crne Gore.

Bonus video: