Bulatović: Besmisleno je tvrditi da je Crna Gora elitna destinacija

Takve tvrdnje vremenom su se uselile u javni govor kao oznaka bilo kakvog napretka u turizmu
0 komentar(a)
plaza, Foto: Arhiva "Vijesti"
plaza, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 06.08.2011. 14:17h

To što nema tačnih podataka o stvarnom broju turista i smještajnim kapacitetima u Crnoj Gori veliki je problem u ocjenjivanju uspješnosti turističke sezone, jer procjene govore da su te brojke dva ili čak tri puta veće od zvaničnih, smatraju u Privrednoj komori (PKCG).

Sekretar Odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG, Novica Bulatović, kazao je da je glavni pokazatelj kvaliteta turističke sezone broj ostvarenih noćenja, prema kojemu je za sada ovogodišnja sezona bolja od prošle.

"Zvanični podaci pokazuju da je u julu u Crnoj Gori boravilo sedam odsto više turista nego prošle godine. Prema podacima kojima raspolažemo hoteli na primorju bilježe rast popunjenosti", rekao je Bulatović agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, hoteli koji pripadaju Budvanskoj rivijeri bilježe rast popunjenosti od 14 odsto, dok u hotelima Ulcinjske rivijere povećanje u odnosu na isti period prošle godine iznosi 17 odsto, uz veći buking i u postsezoni.

U posljednje vrijeme od turističkih radnika i predstavnika Vlade mogle su se čuti procjene da će se Crna Gora za nekoliko godina pozicionirati kao elitna turistička destinacija. Bulatović smatra da su se takve tvrdnje vremenom postepeno uselile u javni govor kao oznaka bilo kakvog napretka u turizmu.

"Više je nego očigledno da je bilo koja tvrdnja, a ima ih, da je Crna Gora već sada elitna turistička destinacija, lišena svakog smisla. Vjerujem da niko ozbiljan ne misli drugačije, ali cijenim da bi valjalo ukazati na stalno i uporno opstajanje nekih zabluda kada je turizam u Crnoj Gori u pitanju", kazao je Bulatović.

Bonus video: