Vlada može da proda akcije Elektroprivrede

Memorandumom je predviđeno da kompanija A2A nastavi da upravlja EPCG i pet godina nakon 2014. godine, ukoliko ispuni predviđene indikatore
0 komentar(a)
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
EPCG, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 05.08.2011. 14:19h

Vlada Crne Gore može da proda svoj dio u Elektroprivredi, piše u Memorandumu o razumijevanju između Vlade i italijanske kompanije A2A.

"Ukoliko Vlada odluči da proda akcije EPCG trećoj strani, A2A će imati takozvano tag-along pravo, odnosno pravo da zahtijeva da i njene dionice budu obuhvaćene prodajom", navodi se u Memorandumu.

Memorandumom se definišu osnove za izmjene nekih članova Ugovora o djelimičnoj privatizaciji i dokapitalizaciji Elektroprivrede (EPCG) i predviđa njihovo usvajanje do kraja godine.

Memorandum, koji su predstavnici Vlade i A2A potpisali u četvrtak, između ostalog predviđa:

  • redefinisanje postojećih odnosa u okviru ugovora o privatizaciji EPCG
  • spajanje pljevaljskog Rudnika uglja i elektroenergetske kompanije
  • analizu mogućnosti eventualne gradnje hidroelektrana na Morači
  • potrebu obezbjeđenja jasnijeg regulatornog okvira u smjeru predvidljivosti cijene električne energije u srednjeročnom periodu.

Memorandumom je predviđeno da kompanija A2A nastavi da upravlja EPCG i pet godina nakon 2014. godine, ukoliko ispuni predviđene indikatore.

Memorandum predviđa mogućnost da A2A produži upravljanje EPCG do kraja 2019. godine pod uslovima definisanim izmjenama i dopunama ugovora o privatizaciji elektroenergetske kompanije, ukoliko ono u prethodnom petogodišnjem periodu bude uspješno.

"Ukoliko se upravljanje produži do kraja 2019. godine, A2A ne može prenositi akcije EPCG na bilo koju treću stranu bez prethodne pisane saglasnosti Vlade, koja neće biti bezrazložno uskraćena", navodi se u Memorandumu.

Bonus video: