NOVA: Memorandum sa A2A je u cilju spašavanja imovine Đukanovića

Branko Radulović, smatra da je potpisivanje Memoranduma najveća izdaja Crne Gore i najcrnji scenario koji se mogao desiti
0 komentar(a)
A2A ugovor, Foto: Arhiva "Vijesti"
A2A ugovor, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 05.08.2011. 12:56h

Poslanici opozicionih partija smatraju da je Memorandum o razumijevanju između Vlade i kompanije A2A štetan za državu i njene interese, dok je za članicu vladajuće koalicije, Socijaldemokratsku partiju (SDP) taj dokument prihvatljiv.Poslanik Nove srpske demokratije (Nova), Radojica Živković, smatra da je Memorandum, koji su u četvrtak potpisali predstavnici Vlade i A2A, samo pokušaj spašavanja obećanja koje je bivši premijer Milo Đukanović, dao italijanskom partneru prilikom dokapitalizacije EPCG, da će vremenom biti većinski vlasnik tog elektroenergetskog preduzeća."To je spašavanje obećanja riječi da će EPCG biti u većinskom vlasništvu A2A i da će imati profit za dvije godine od 300 ili 400 miliona eura, što je u regulisanom tržištu električne energije skoro nemoguće", rekao je Živković agenciji Mina-business.

On je kazao da će to na kraju sve platiti građani, jer se najprofitabilnije preduzeće u svakoj državi ni po koju cijenu ne privatizuje, osim ako ne dolazi do bankrota ili neke druge, kako kaže, velike nužde.

"Najgore je što su 96 miliona eura, koje je A2A uplatila prilikom dokapitalizacije EPCG, položene u Prvu banku koja je u vlasništvu porodice Đukanović. Da ne bi izvlačili te pare iz banke Italijani traže ustupke, a ne mogu ih ni izvući jer Prva banka nije likvidna toliko da uplati taj novac", rekao je Živković.

To je spašavanje obećanja riječi da će EPCG biti u većinskom vlasništvu A2A i da će imati profit za dvije godine od 300 ili 400 miliona eura,

Prema njegovim riječima, taj novac će ostati vjerovatno Prvoj banci, "jer su Italijani pametni i tražiće na neki drugi način da se namire".

"Sve to ide u tom smjeru, dakle spašavanje likvidnosti Prve banke i imovine porodice Đukanović, sve je podređeno tom cilju", rekao je Živković.

Najgore je što su 96 miliona eura, koje je A2A uplatila prilikom dokapitalizacije EPCG, položene u Prvu banku koja je u vlasništvu porodice Đukanović

On je ocijenio da se Memorandumom kompaniji A2A praktično daje mogućnost da koristi sve benefite kao da je većinski vlasnik EPCG, dok na papiru u stvari to nije.

On smatra i da su problemi koji su u međuvremenu nastupili sa manjim koalicionim partnerom, SDP-om, koji se protivio ustupanju većinskog vlasništva italijanskom partneru, bili fingirani.

Malo ko zna detaljeŽivković tvrdi da detalje Memoranduma malo ko zna, jer to što će se objaviti, kako kaže, neće biti sve autentično i u cjelini objelodanjeno, a biće i sakrivenih podataka."Čak ni iz vladajuće partije većina nije upoznata sa detaljima Memoranduma, samo najuži krug vladajuće oligarhije je upoznat sa tim, tako da je taj dokument teško komentarisati", rekao je Živković.

Čak ni iz vladajuće partije većina nije upoznata sa detaljima Memoranduma, samo najuži krug vladajuće oligarhije

Memorandumom je predviđeno i spajanje Rudnika uglja i EPCG, čime će se, kako tvrdi Živković, automatski matematički smanjiti udio države u elektroenergetskoj kompaniji sa 55 na oko 53 odsto."Treba to precizno izračunati i imati sve parametre. Nažalost, mi iz opozicije vrlo teško dolazimo do tih stvarnih parametara i teško možemo da komentarišemo", zaključio je Živković.

PzP: Najveća izdaja Crne Gore

Poslanik Pokreta za promjene (PZP), Branko Radulović, smatra da je potpisivanje Memoranduma najveća izdaja Crne Gore i najcrnji scenario koji se mogao desiti.

Građani će, kako tvrdi, ostati i bez Morače, a zatim i bez drugih vodotoka, bez Termobloka II i bez profita koji će u Italiju odlaziti kroz kabl

On je poručio građanima da će faktički ostati bez sadašnjih izgrađenih objekata energetskog sektora, bez svih rezervi uglja i da će sopstvenim zaduženjem i visokom cijenom graditi Italijanima nove hidrocentrale i termocentale.

Građani će, kako tvrdi, ostati i bez Morače, a zatim i bez drugih vodotoka, bez Termobloka II i bez profita koji će u Italiju odlaziti kroz kabl.“Sadašnja ukupna cijena te izdaje je preko deset milijardi EUR, tri ukupna bruto domaća proizvoda (BDP) Crne Gore, profit od oko nekoliko stotina miliona EUR, postupno povećanje struje preko 100 odsto i postupno zaduženje od preko jedne milijarde EUR”, poručio je Radulović.

SDP: Memorandum je prihvatljiv

Za Socijaldemokratsku partiju, Memorandum je apsolutno prihvatljiv, jer je taj dokument, kako kaže njen poslanik Damir Šehović, potreban uslov za realizaciju temeljnih politika te političke stranke u oblasti energetike.On je kazao da SDP od početka istrajava na dva ključna postulata u energetskoj politici, od čega je prvi, od kojeg zavisi ne samo energetska, nego i ekonomska i politička nezavisnost Crna Gora, neophodnost očuvanja većinskog državnog vlasništva u EPCG.

Ključna stvar u Memorandumu je, po SDP-u, to što ne ostavlja više ni teorijsku mogućnost za gubljenje državne kontrole nad EPCG

“U suprotnom bi država Crna Gora postala produžena ruka nečijih vlastitih privatnih poslova, ili poslova neke druge države. I jedno i drugo je jednako opasno”, naveo je Šehović u saopštenju.Ključna stvar u Memorandumu je, kako je dodao, to što ne ostavlja više ni teorijsku mogućnost za gubljenje državne kontrole nad EPCG, što je ujedno i sidro energetske politike SDP-a.Prema njegovim riječima, strani menadžment, po uzoru na slične aranžmane u razvijenim evropskim državama, je nešto na čemu je SDP insistirala još i prije dokapitalizacije EPCG.

Štiti se nacionalni interes

On je dodao da je ključna stvar kod ugovora o stranom menadžmentu prepoznavanje zahtjevnih indikatora koji će biti uključeni u ugovor, a koje će A2A morati da ispuni.“Na taj način se mora zaštiti nacionalni interes, jednako onako kako je zastićen kod sklapanja prvog osnovnog ugovora sa A2A, kada je procesom upravljao potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, čime je SDP stekla povjerenje da vodi i ovaj jedako važan posao”, ocijenio je Šehović. U Memorandum je inkorporiran još jedan postulat na kojem se SDP konstantno insistirao, a to je potreba gradnje hidroelektrana na Morači od države odnosno EPCG.“Time stvaramo pretpostavke za izvoz struje, a ne profita, koji je inače u ovoj oblasti zagrantovan”, tvrdi Šehović. Memorandumom je predviđeno i spajanje EPCG i Rudnika uglja, ali samo u slučaju da naručeni elaborat prepozna opravdanost takve transakcije.“To sa druge strane za SDP znači da se mora nedvosmisleno utvrditi postojanje javnog interesa, odnosno u potpunosti isključiti i teorijska mogućnost čak i minimalnog ugrožavanja postojećeg nivoa državnog vlasništva, što je i osnova naše pregovaračke platforme”, rekao je Šehović.

“Time stvaramo pretpostavke za izvoz struje, a ne profita, koji je inače u ovoj oblasti zagrantovan”

On je kazao da bi trebalo sačekati rezultate elaborata, pa tek nakon toga razrađivati potencijalne varijante, kojih kod tog posla, kako je zaključio, ima nekoliko.Memorandumom o razumijevanju definišu se osnove za izmjene nekih članova Ugovora o djelimičnoj privatizaciji i dokapitalizaciji EPCG. Tim dokumentom biće obnovljeno ono na šta su se obavezale Vlada i A2A, a odnosi se na konsolidovanje saradnje i nastavak sveobuhvatnog i održivog razvoja EPCG.U Memorandumu se navodi da se A2A odriče prava na većinsko vlasništvo u EPCG, dok se Vlada odriče prava na kupovinu akcija koje A2A ima u EPCG. A2A će imati pravo i da nastavi da upravlja EPCG od 2015. do 2019. godine, ako ispuni određene ciljeve.

Bonus video: