Milošević: Dobar domaćin sije ono što će moći da proda

Milošević je posjetio i fabriku vode “Diva”, koju je pohvalio za skoro duplo veću proizvodnju od prošlogodišnje i dvotrećinski izvoz
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.08.2011. 16:08h

Ministar poljoprivrede Tarzan Milošević je na Žabljaku, na pitanje “Vijesti” o plasmanu poljoprivrednih viškova u Crnoj Gori, kazao da će ovogodišnja proizvodnja biti jedna od rekordnih.

"Mi imamo najveće otkupne cijene u okruženju. Na organizovan način otkupljeno je 10.000 tona lubenice i 1.000 tona paradajza. Proizvodnja je premašila potrebe i, mogu kazati, da dobar domaćin nije onaj koji zasije kulturu koja se najlakše proizvodi već onaj koji posije ono što će najlakše i najbolje da proda. Lubenica nije strateška kultura i zato raduje što je blizu 200 hektara pod žitaricama", kazao je Milošević.

Na njegove konstatacije nadovezao se i predsjednik Opštine Isailo Šljivančanin i istakao da žabljački poljoprivrednici, kao i prethodnih godina, neće imati nikakvih problema oko prodaje viška poljoprivrednih proizvoda.

Milošević je kazao da Žabljak ima ogromne potencijale u poljoprivrednoj proizvodnji.

"Raduje podatak da ove godine imamo dva puta više zasijanih površina u odnosu na prošlu. Izuzetno je značajno da je ovaj prostor zastupljen sa 20 odsto proizvodnje sjemenskog krompira na nivou države. Ima interesovanja za otvaranje mini pogona za proizvodnju sira, što bi bilo u funkciji otkupa mlijeka sa ovog područja i stvaranju brenda žabljačkog sira ali i za povećanje broja grla stoke", rekao je ministar.

"Kroz Midos projekat daćemo podršku da poljoprivrednici dobiju pravu informaciju. Pričali smo o načinu da se izvrši elektrifikacija tri katuna i završi investicija poboljšanja vodosnabdijevanja sa tri bunara koji je bi koštali 200.000 eura - kazao je Milošević, i dodao da će ministarstvo pomoći durmitorskim ratarima simboličnim cijenama prilikom angažovanja kombajna za žetvu".

Milošević je posjetio i fabriku vode “Diva”, koju je pohvalio za skoro duplo veću proizvodnju od prošlogodišnje i dvotrećinski izvoz.

"Crna Gora u sedam fabrika proizvodi 17 miliona litara vode. Ipak, za kvalitetan brend potreban je rad na ambalaži, pakovanju i sticanju standarda kako bi izvozili. Prepreka za to nema ali treba da budemo konkurentni sa cijenom. Nezamislivo je da voda iz uvoza bude jeftinija", kaže Milošević.

Ministar je na Žabljaku razgovarao i sa opozicionim klubovima odbornika. Predstavnik kluba odbornika SNP Milanko Ćetković ovakve kontakte ocijenio je dobrim načinom za rješavanje problema i iznalaženje konkretnih rješenja, što će doprinijeti smanjenju svekolikog debalansa u regionalnom razvoju i eliminisanju “problema podgorizacije” odnosno smanjenja broja stanovnika na sjeveru.

Na sastanku je razgovarano i o pitanju stanovnika Žabljaka koji posjeduju štale i moraju ih ukloniti kako bi se izgradila mini zaobilaznica. Zauzet je stav da se objekti koji su na trasi puta uklone, a da se o sudbini ostalih rješava na sjednici SO Žabljak, tokom jeseni. Država je spremna da da ponudi lokaciju za izmještanje takvih objekata. Razgovarano je i o problemima zaposlenih u drvoprerađivačkoj firmi “Karapidis bross”.

Galerija

Bonus video: