UNDP: Izgradnja terminala na aerodromima u Tivtu i Podgorici biće zakonita

"Slična zakonska rješenja u vezi procedura javnih nabavki po pravilima međunarodnih organizacija postoje i u zemljama u regionu, uključujući Hrvatsku i Sloveniju” kazali su iz UNDP-a
141 pregleda 3 komentar(a)
aerodrom Podgorica, Foto: Luka Zeković
aerodrom Podgorica, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.04.2018. 16:02h

Projektom izgradnje terminala na aerodromima u Tivtu i Podgorici se ne zaobilaze važeći zakonski propisi u Crnoj Gori, naprotiv važećim zakonom o javnim nabavkama u Crnoj Gori je prepoznata uloga međunarodnih organizacije. To je za “Vijesti” zvanično saopšteno iz međunarodne organizacije Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Vlada je tajno odlučila da proširi kapacitete aerodroma i taj posao povjeri UNDP-u. Investicija će koštati 3,9 miliona eura, a novac će dati Aerodromi.

“UNDP taj projekat sprovidi u skadu sa „Standardnim osnovnim sporazumom o pomoći“ potpisanim 2006. godine između Vlade i UNDP, a koji uređuje sva pitanja od značaja za sprovođenje zajedničkih projekata u zemlji. Sporazum je usklađen sa ratifikovanim međunarodnim sporazumima i međunarodnim pravom. Ovim projektom se ne zaobilaze važeći propisi u Crnoj Gori. Naprotiv, važećim zakonom o javnim nabavkama u Crnoj Gori prepoznata je uloga međunarodnih organizacija. Slična zakonska rješenja u vezi procedura javnih nabavki po pravilima međunarodnih organizacija postoje i u zemljama u regionu, uključujući Hrvatsku i Sloveniju” kazali su iz UNDP-a.

Podsjećaju da i važeća EU direktiva (2004/18/EC) propisuje ulogu međunarodnih organizacija u nabavkama koje se sprovode u zemlji. Ističu da će sva važeća evropska i nacionalna regulativa koja propisuje standarde u realizaciji tih zahtjevnih projekata biće u potpunosti ispoštovana.

“Sve aktivnosti, uključujući proces nabavki, sprovešćemo po pravilima i procedurama UNDP-a, transparentno i efikasno. Djelujemo po istim pravilima i procedurama, ne samo u Crnoj Gori, već i u preostalih 169 zemalja svijeta u kojima smo prisutni. Kancelarije UNDP-a su predmet redovnih revizija koje su definisane finansijskim propisima usvojenim na Generalnoj skupštini UN, čija je Crna Gora članica.Vlada i Aerodromi Crne Gore su, na osnovu opsežne ekspertize UNDP u ovoj oblasti, pristupili zajedničkom sprovođenju projekta”, kazali su iz UNDP -a.

Iz UNDP-a su objasnili da su i u drugim zemljama sproveli projekte koji se tiču avioindustrije i unapređenja aerodromske infrastrukture. Među njima je podrška za uspostavljanje Embraera u Brazilu, sada jednog od najvećih svjetskih proizvođača putničkih aviona, kao i modernizacija dijela luke i aerodromske infrastrukture u Salvadoru, upravljajući portfoliom od više od 52 miliona dolara...

Bonus video: