Radunović: Crna Gora će posvećeno i u zajedništvu raditi na suzbijanju utaje poreza

Globalni standard na području automatske razmjene informacija odnosi se, kako se dodaje, na razmjenu informacija o finansijskim računima kod finansijskih institucija koje će nadležne poreske administracije međusobno razmjenjivati
113 pregleda 1 komentar(a)
Darko Radunović, Foto: Gov.me
Darko Radunović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 13.04.2018. 11:53h

Crna Gora je postala 150. članica OECD Globalnog foruma o transparentnosti i automatskoj razmjeni informacija u poreske svrhe, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Riječ je, kako je objašnjeno, o međunarodnom tijelu koje je preuzelo vodeću ulogu na polju razvoja globalnog standarda za razmjene informacija u poreske svrhe i to razmjenu informacija na zahtjev (EOIR) i automatsku razmjenu informacija o finansijskom računu (AEOI).

„Zahvaljujući tehničkoj podršci koju Globalni Forum pruža zemljama članicama, Crna Gora će u narednom periodu biti posvećena potpunom usklađivanju nacionalnog poreskog zakonodavstva i prakse sa međunarodnim standardima, te potpisati Multilateralni ugovor za primjenu mjera koje se, u cilju sprječavanja erozije poreske osnovice i premještanja dobiti, odnose na ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Ovim će se omogućiti dostupnost i automatska razmjena informacija između zemalja članica Foruma“, navedeno je u saopštenju Ministarstva.

Globalni standard na području automatske razmjene informacija odnosi se, kako se dodaje, na razmjenu informacija o finansijskim računima kod finansijskih institucija koje će nadležne poreske administracije međusobno razmjenjivati. Uvođenje standarda omogućiće pojednostavljenje postupka, veću uspješnost i niže troškove prikupljanja relevantnih podataka u poreske svrhe za poreske administracije i finansijski sektor.

Ministar finansija Darko Radunović je saopštio da će Crna Gora posvećeno i u zajedništvu sa ostalim članicama raditi na suzbijanju utaje poreza ocijenivši da će članstvo u Forumu Crnoj Gori donijeti najbolje standarde i praksu, kao i partnerstvo sa najrazvijenim zemljama svijeta.

Crna Gora je propustila da u Parizu 7. juna prošle godine bude jedna od potpisnica Multilateralnog ugovora za primjenu mjera koje se odnose na ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Od država bivše Jugoslavije sporazum su potpisale Srbija, Hrvatska i Slovenija.

Cilj tih mjera je da spriječe kompanije da kroz iznošenje dobiti, odnosno eroziju poreske osnovice plate manje poreza na dobit.

Najpoznatiji takav slučaj u Crnoj Gori je kada je kompanije Telenor Crna Gora sjedište osnivača krajem 2013. preselila iz Norveške u Dansku tražeći da im Crna Gora prizna poreske olakšice na osnovu ugovora bivše SFRJ i Danske. Spor između Telenora i Poreske uprave je trajao četiri godine. Poreska je prvo 2012. godine utvrdila obavezu da Telenor na nagomilanih 214 miliona eura dobiti, koja je godinama pozajmljivao svom osnivaču, plati porez od 27,2 miliona eura. Ministarstvo finansija početkom 2016. godine prihvata da Telenor plati 11 miliona za porez.

Novi vlasnik Telenora Crna Gora od marta ove godine je češka PPF grupa.

Usvajanjem Multilateralnog ugovora u skladu sa OECD/G20 BEPS akcionim planom uvode se nova pravila u materiji međunarodnog oporezivanja. Navedeno se odnosi na sprečavanje poreskog planiranja koje iskorišćava praznine i neusaglašenost poreskih propisa, za umanjenje poreske osnovice ili „vještačkoˮ premještanje dobiti u zemlje sa niskom ili nepostojećom poreskom jurisdikcijom - u kojima nema ekonomske aktivnosti uopšte ili u malom obimu.

Iz OECD su ranije saopštili da se gubici prihoda po osnovu erozije poreske osnovice i premještanja dobiti (BEPS) konzervativno procjenjuju na 100 do 240 milijardi dolara godišnje ili od 4-10 odsto prihoda od poreza na dobit.

Bonus video: