A2A bi odgovaralo da EPCG dobije Moraču, pa da zarađuje od izvoza

Nije tajna da bi A2A odgovaralo da EPCG direktno dobije posao, da ne bi ulagao za realizaciju projekta
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2011. 08:28h

Do oktobra će biti zvanično poznato propada li tender za korišćenje hidropotencijala Morače, što se može desiti ako italijanske kompanije odluče da ne dostave ponude ili ukoliko ih vladina komisija ocijeni neodgovarajućim.

I ukoliko se izvršna vlast o poslu dogovori sa partnerom iz Italije, Skupština Crne Gore daje “poljednju riječ” i odlučuje da li će Crna Gore strancu dodijeliti koncesije za gradnju HE.

Iz Vlade je nagoviještena promjena plana za moračke centrale, time što je usred tenderske procedure za izbor koncesionara, objavljeno da bi Elektroprivredi (EPCG, ako propadne tender, koncesija mogla direktno biti dodijeljena).

U aprilu je prolongirano dostavljanje ponuda do 30. septembra

Javni poziv za gradnju HE je objavljen u februaru prošle godine, a preostali kvalifikovani ponuđači su italijanski A2A sa tehničkim članom konzorcijuma – EPCG, čiji je suvlasnik, i italijanska energetska kompanija Enel.

Nije tajna da bi A2A odgovaralo da EPCG direktno dobije posao, da ne bi ulagao stotine miliona eura za realizaciju projekta, a imao bi koristi jer bi ubirao zaradu od izvoza struje.

U aprilu je prolongirano dostavljanje ponuda do 30. septembra, na zahtjev italijanskih kompanija.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: