O problemu bivših radnika bjelopoljske "Lenke" na Socijalnom savjetu

Zahtjevi radnika, koji štrajkuju od 11. jula, razmatrani na sjednici Socijalnog savjeta Bijelog Polja
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2011. 14:03h

Problem bivših radnika bjelopoljske fabrike Lenka, koji su 11. jula počeli štrajk biće razmatran na sjednici Socijalnog savjeta u utorak u Podgorici, najavila je predstavnik radnika, Rosanda Peković.“Od Socijalnog savjeta ništa ne očekujemo, jer njime presjedava ministar rada i socijalnog staranja Suad Numanović koji je da je htio, mogao uraditi nešto i ranije”, kazala je ona.

Predstavnici bivših radnika Lenke ranije su poslali zahtjev Skupštini Opštine da njihov problem razmatra na sjednici 29. jula, ali još nijesu dobili odgovor.Ona je saopštila i da su njihovi zahtjevi razmatrani na sjednici Socijalnog savjeta Bijelog Polja.“Predsjednik tog tijela, Milorad Rmadić, rekao nam je da su na sjednicu pozvali i vlasnika fabrike Raifa Hodžića, koji ne želi da se sa nama sastane, koji im je kazao da je izmirio sve obaveze prema nama”, objasnila je Peković.

Hodžić nezadovoljanOna je dodala da je Hodžić izrazio veliko nezadovoljstvo jer bivši radnici na svojim protestnim šetnjama nose majice sa natpisom “Lenka – Štrajkom protiv gladi”. “Iduće sedmice, kad prođu svi ovi sastanci na kojima će biti razmatran naš problem, ukoliko se ništa ne riješi, najavićemo radikalizaciju štrajka”, rekla je Peković. Bivši radnici traže isplatu zarada za period od 2002. do 2006. godine. Njihova potraživanja, od oko 700 hiljada eura, trebalo je da budu izmirena kroz kredit koji je vlasniku preduzeća odobrilo Ministarstvo ekonomije.

Radnice "Lenke" ispred Opštine"Ministarstvo finansija je odobrilo kredit, ali ne na osnovu prvobitnog dogovora i cifre koja je dogovorena, već na osnovu nekog zemljišta. Tražen je po dva osnova, iako to nije bilo planirano, jer je trebalo da bude namijenjen samo za namirivanje potraživanja radnika u visini od 700 hiljada, a odobren je na 525 hiljada eura",, kazala je Peković.Ona je najavila da će radnici zbog toga tražiti dodatna objašnjenja od Ministarstva, jer kredit nije odobren po dogovoru koji je postojao, već je u zahtjevu navedeno da je on namijenjen za restruktuiranje preduzeca.

“Ide se korak po korak da se radnicima ništa ne isplati”, naglasila je Peković

Građani podržavaju protestne šetnjeRadnike su ranije posjetili predsjednik Skupštine Saveza sindikata (SSCG) Danilo Popović i predsjednik bjelopoljskog Sindikata, Bogdan Krgović koji su najavili da će do 2. avgusta održati sastanak sa ministarstvima rada i socijalnog staranja i finansija, lokalnom upravom, Unijom poslodavaca, vlasnikom i radnicima. Bivše zaposlene, koji svakog radnog dana u 11 i 13 sati imaju protestne šetnje glavnom ulicom grada, prema riječima Peković, građani podržavaju, jer je, kako je kazala, u Bijelom Polju mnogo nezadovoljnih ljudi i situacija je izuzetno loša.Ona tvrdi i da svi radnici Lenke nijesu isplaćeni, za šta odgovornost snosi Vlada, zbog čega se od nje i traži izmirivanje dugovanja. Potraživanja radnika Lenke, od oko 750 hiljada EUR, trebalo je da budu izmirena kroz kredit koji je vlasniku preduzeća odobrilo Ministarstvo ekonomije.

Ministarstvo odobrilo zajamPeković je navela i da su, u međuvremenu, dobili podatke o kreditu, prema kojima je Ministarstvo finansija odobrilo zajam od 525 hiljada eura, umjesto 750 hiljada koliko se radnicima duguje. Radnicima, međutim, nije jasno na osnovu čega je odobren kredit, kao ni gdje je nestalo bogatstvo kojim je fabrika nekad raspolagala.

Peković tvrdi da su iz kredita izmirena potraživanja oko polovine radnika Lenke, po pravosnažnim presudama iz 2005. godine, dok ostatak nije dobio novac

Peković tvrdi da su iz kredita izmirena potraživanja oko polovine radnika Lenke

"Uzeli smo otpremnine 2006. godine, ali nijesmo uzeli plate za period od 2002. do 2006. godine, jer je to isplaćeno samo djelimično za određeni broj radnika", saopštila je Peković.Ona je podsjetila da su zaposleni u bjelopoljskoj fabrici, koji su nedavno štrajkovali ispred zgrade Opštine, dobili sve što su tražili - povezivanje radnog staža, zaostale zarade i otpremnine.

Galerija

Bonus video: