Privatizacija Montenegro erlajnza do februara 2012.

U četvrtak je odlučeno da Montenegro erlajnzu “skine” 3,2 miliona eura duga od 2002. do 2006. godine, koji tretiraju kao državnu pomoć
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2011. 08:58h

Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte prihvatio je predlog tenderske komisije da savjetnik u privatizaciji Montenegro erlajnza, konzorcijum sa Rajfajzenom AG, počne pripremu tendera za izbor partnera u državnoj aviokompaniji.

Vlada na štetu poreskih obveznika nesebično otpisuje dugovanja nacionalnom avioprevozniku. U četvrtak je odlučeno da Montenegro erlajnzu “skine” 3,2 miliona eura duga od 2002. do 2006. godine, koji tretiraju kao državnu pomoć.

Saopšteno je da je cilj otpisa duga, koji su iz redova opozicionih partija ocijenili klasičnom zolupotrebom instituta državne pomoći, finansijska konsolidacija kompanije u državnom vlasništvu i njena priprema za privatizaciju.

Prema predlogu Tenderske komisije za privatizaciju preduzeća iz oblasti saobraćaja, koji “Vijesti” imaju, savjetnik je obavezan da poštuje “indikativnu dinamiku”.

Prema predlogu Tenderske komisije za privatizaciju preduzeća iz oblasti saobraćaja, koji “Vijesti” imaju, savjetnik je obavezan da poštuje “indikativnu dinamiku”.

Ona predviđa da tromjesečni rok za dostavljanje ponuda za Montenegro erlajnz istekne do 15. decembra ove godine, a da partner, pod uslovom da uspije tender, bude izabran do februara 2012. Priprema tenderske dokumentacije je planirana do 15. avgusta.

Rokovima je predviđeno da ponude budu vrednovane do kraja decembra, a pregovori sa budućim najpovoljnijim ponuđačem da budu okončani do sredine januara 2012.

Da ne bude većinski paket akcija

Prethodni tender za djelimičnu privatizaciju Montenegro erlajnza nije uspio jer nijedna kompanija nije dostavila ponudu za kupovinu 30 odsto državnih akcija.

Interesovanje za otkup tenderske dokumentacije pokazale su izraelske kompanije El Al i Arkia erlajnz, Etihad iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i kiparski Inuendo.

Zainteresovanima je, prema nezvaničnim informacijama, više odgovaralo da Vlada proda većinski paket akcija crnogorske aviokompanije, umjesto što bi tu šansu dobili nakon dvogodišnjeg upravljanja. Kada budu pripremljeni tenderski uslovi, biće jasno da li će biti udovoljeno potencijalnim kupcima.

Neuspjelim tenderom planirano je javno-privatno partnerstvo sa Aerodromom Crne Gore, kroz dugoročni sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji.

Nacionalni avioprevoznik u aprilu je dobio državnu garanciju za kreditne aranžmane od 9,6 miliona eura. Garancija je izdata na kredite sa grejs periodom od dvije godine i rokom otplate šest godina.

Iz Ministarstva finansija tada je saopšteno da će se 4,6 miliona eura iskoristiti za otvaranje novih linija, četiri miliona za učešće u kupovini novog aviona, a preostali milion za generalnu reviziju motora za avion tipa “foker 100”.

Obaveze za autoput

Savjet, kojim predsjedava premijer Igor Lukšić, zadužio jeMinistarstvo saobraćaja da nastavi istraživanje opcija za realizaciju projekta autoputa Bar - Boljare.

Izvršna vlast godinama najavljuje gradnju autoputa, a nakon propalog tendera i neuspjelih međudržavnih pregovora da posao dobiju kineske kompanije, makar priča o projektu ne jenjava.

"Ministarstvo treba da sprovede neophodne aktivnosti za pripremanje projektnog zadatka sa ekspertima Evropske investicione banke za izradu studije o tehničkim opcijama i ocjeni uticaja na životnu sredinu za cijelu trasu autoputa. To je u skladu sa domaćim zakonima i smjernicama međunarodnih agencija za finansiranje, kako bi se stvorili preduslovi za predaju aplikacije kod Investicionog okvira za zapadni Balkan (WBIF), u cilju dobijanja grant tehničke pomoći", zaključio je vladin Savjet, potvrđeno je “Vijestima”.

Novi aneks sa Brkovićem, raskid sa Petrolom

Sa vlasnikom hotelske kompanije Boka, crnogorskim biznismenom Draganom Brkovićem, mijenjaće se aneks ugovora zbog drugačije hipoteke, a isto je odobreno i UTIP-u Crna Gora domaćeg biznismena Žarka Burića.

"Potpisivanje aneksa ugovora o prodaji 59,4 odsto državnih akcija hercegnovske kompanije Boka uslovljeno je izdavanjem mjenice na iznos od 50.000 eura", zaključak je Savjeta.

Savjet je potvrdio sporazumni raskid ugovora od sredine 2007. sa Petrol bonusom i usvojio predlog ugovora o prenosu udjela između cetinjskog Montenegrobonusa i ljubljanskog Petrola.

Zakup Mamule i kasarne

Odlučeno da bude objavljen dugoročni zakup kasarne Orijenski bataljon u Kumboru i ostrva Mamula. Tenderska komisija za privatizaciju bivše vojne imovine je zadužena da pripremi dokumentaciju radi objavljivanja tendera u septembru.

Savjet je dao saglasnost Željezničkoj infrastrukturi da u dugoročni zakup da dio katastarske parcele 3409, površine 33.000 kvadrata.

Pljevaljsko preduzeće Kastelo Montenegro dobilo je saglasnost za prodaju poslovnih prostora u Zenici i Pljevljima, površine 64, odnosno 93 kvadratna metra. Novac će biti iskorišćen za isplatu otpremnina zaposlenima.

Dogovoreno je da Tenderska komisija nastavi proceduru za izbor savjetnika u sprovođenju tendera za prodaju podgoričkog Montekarga i barskog Kontejnerskog terminala.

Bonus video: