cijena 1,1 euro

Malinari nezadovoljni cijenom, ministarstvo obećalo subvencije

Milošević kaže da ukoliko bude proizvedeno maline manje od planiranog, biće prostora da otkupna cijena bude veća od navedene
113 pregleda 0 komentar(a)
Malinari sastanak, Foto: Beća Čoković
Malinari sastanak, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 02.07.2011. 16:27h

U Bijelom Polju je održan sastanak maslinara sa sjevera sa ministrom poljoprivrede Tarzanom Miloševićem u vezi sa cijenom otkupa ovogodišnjeg roda.

Malinari su prethodnih dana iskazivali nezadovoljstvo najavljenom otkupnom cijenom koja bi iznosila 0,80 eura po kilogramu smatrajući odgovornima resorno ministarstvo, koje je otkupljivačima dozvolilo da od prošlogodišnje cijene od 1,65 eura dozvolilo da to bude upola manji iznos.

Mladen Vukajlović iz Andrijevice kaže da se malinarstvom bavi pet godina i da je u tom zanimanju pronašao izvor egzistencije za svoju višečlanu porodicu.

"Na 10-ak ari zasadio sam oko 3.000 komada maline. Otkupna cijena do ove godine je bila zadovoljavajuća. Radio sam u “Crnagoraputu” i ostao bez posla i u malinarstvu sam našao šansu za preživljavanje. Malinarstvo je osnov za egistenciju mnogim domaćinstvima na ovom području i resorno ministarstvo bi o tome trebalo da vodi računa. Nećemo dozvoliti nikome da nas ucjenjuje i skloni smo prosuti kompletan rod nego ga dati ispod cijene. Još niko se od otkupljivača nije javljao za ovogodišnji rod tako da smo iskreno zabrinuti za plasman2, kaže Vukajlović.

Osnovni izvor egzistencije

Mustafa Adrović iz Donje Vrbice-Petnjica kaže da je malinjak zasadio na 23 ara i da je to osnovni izvor egzistencije za njegovu porodicu od čega školuje i tri studenta.

"Ono što je ostalo od prošlogodišnje zarade uložili smo u proljećne radove i očekivali smo normalnu cijenu"

Dragana Đurđević sa područja mojkovačke opštine kaže da ima zasad malina od 35 ari i na plantaži radi zajedno sa suprugom i troje djece.

"Zadužili smo se da bismo obavili proljećne radove. Korisnici smo materijalnog obezbjeđenja i ja i suprug smo bez posla iako je on radio u Gro "Radnik" iz Bijelog Polja. U malinarstvu smo vidjeli šansu za egzistenciju a tome su svakako dioprinjela i obećanja iz resornog ministarstva. Zakupili smo malinjak od starije osobe koja nije mogla da ga održava i prihod od toga je jedini način da školujemo tri gimnazijalca. Ono što je ostalo od prošlogodišnje zarade uložili smo u proljećne radove i očekivali smo normalnu cijenu. Međutim, ono što je najavljeno zaista je bogu plakat", kaže Đurđevićeva.

Subvencije Ministarstva i opštna

Ishodom razgovora i ponuđenom otkupnom cijenom malinari su bili djelimično zadovoljni

Milošević kaže da ukoliko bude proizvedeno maline manje od planiranog, biće prostora da otkupna cijena bude veća od navedene.

"Procjene su da se proizvede između 300 i 400 tona malina, ali to zavisi od rodnosti godine. Ukoliko se malina blagovremeno ubere smatramo da neće biti rod ispod 300 tona na sjeveru. Trenutno imamo otkupljivače iz Rožaja, Pljevalja, dvoje iz Bijelog Polja i iz Berana", kaže Milošević

Rade Raičević vlasnik firme "Senzal" kaže da će njegova firma ove godine otkupiti više od 100 tona maline.

"Isplata će se vršiti odmah, tako da neće biti nikakvih problema", obećava Raičević.

Ishodom razgovora i ponuđenom otkupnom cijenom malinari su bili djelimično zadovoljni.

Preporučujemo za Vas