Lukšić: Uzimanje kredita od Svjetske banke treba posmatrati kao dobru vijest

"Ovo je samo dio potpuno uravnoteženog koncepta koji podrazumijeva da u budućem periodu u potpunosti stanemo na noge"
0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.06.2011. 18:05h

Premijer Igor Lukšić je kazao da razmatranje uzimanje kredita od Svjetske banke, treba posmatrati kao dobru vijest.

"Situacije je pod kontrolom i ja bih dogovor sa Svjetskom bankom, ipak, interpretirao kao pozitivnu vijest, jer ne smao da je povoljniji vid zaduživanje nego MMF, nego je signal da smo u pterhodnom periodu, predanim radom otklonili određene probleme i u finanijskom i u budžetskom sektoru. To je signal da smo uspjeli da u finasijskom sektoru otklonimo najveće prepreke koje smo imali prije godinu, dvije i da kada je ekonomska politika u pitanju idemo dobrim putem".

"Sredstva će, nadam se, vrlo brzo biti odobrena, ali kako sam razumio ministra finanijsa biće podrška budžetu iduće godine. Iz toga razloga mi se čini da stvaramo uslove da ulazimo u budući period na stabilnijim osnovama. Ovo je samo dio potpuno uravnoteženog koncepta koji podrazumijeva da u budućem periodu u potpunosti stanemo na noge", rekao je premijer.

Lukšić je poručio da je on "protiv dodatnog zaduživanja".

"To se u matematici zove tautologija i ja sam protiv zaduživanja, protiv visokih poreza i ja sam za investicije... ali hajdemo sada malo da radimo, da postaknemo taj investicioni ciklus, jer mislim da će biti bolje. Kada se ima u vidu zaduživanje, treba posmatrati period od dvije tri naredne godine. Znači, budžetski okvir koji je definisan, podrazumijeva, eliminisanje budžetskog deficita u narednoe dvije, tri godine. I to najprije primarnog, a potom ukupnog deficita i samim tim stvaramo uslove da padne javni dug sa sadašnjih 45 na 37 odsto", kazao je Lukšić.

On je naglasio da to govori o jednoj ozbiljnoj strategiji odnosa prema javnim finansijama.

"Ako pogledate uporedne podatke, mi smo zabrinuti hoćemo li zadržati deficit na oko tri odsto ili će poći na 3,5 odsto. Danas su mnoge zemlje zabrinute oko toga da li će uspjeti da ga spuste ispod 10 odsto", kazao je Lukšić.

Bonus video: