Ako Italijani izvuku novac iz Prve banke, eto nove krize

Prema informcijama „Vijesti“, Prva banka već skoro dvije godine funkcioniše zahvaljujući depozitima države, njenih institucija, opština i Elektoprivrede
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.06.2011. 08:23h

Prva banka, iako sa prepolovljenom aktivom i kreditima u odnosu na period najveće krize, što joj realno omogućava da se lakše nosi sa problemima, pokušava da stabilizuje poslovanje i postane ravnopravan igrač na bankarskom tržištu, ali je zacrtani cilj vlasnika teže dostižan nego što se očekivalo.

Nakon što je za guvernera Centralne banke na jesen prošle godine postavljen bivši predsjednik uprave Prve banke Radoje Žugić i nakon ukidanja mjera zabrane kreditiranja koje je CBCG, u vrijeme dok je na njenom čelu bio Ljubiša Krgović, uvela Prvoj još 2008. godine, pozicija banke je ojačana, ali je i to nedovoljno da bi se potpuno stabilizovala, a naročito pripremila za prodaju, što je od početka bio cilj najvećeg akcionara Aca Đukanovića i njegovih prijatelja i partnera.

Prema informcijama „Vijesti“, Prva banka već skoro dvije godine funkcioniše zahvaljujući depozitima države, njenih institucija, opština i Elektoprivrede koji su u jednom trenutku iznosili preko 150 miliona eura, ili više od polovine ukupnih depozita banke.

U banci sada dominiraju depoziti EPCG i Prenosa kojih je ukupno preko 80 miliona eura

U banci sada dominiraju depoziti EPCG i Prenosa kojih je ukupno preko 80 miliona eura. Taj novac je zapravo ulog italijanskih kompanija A2A i Terna u EPCG i Prenos, a koji je bio predviđen za investicije u razvoj energetskog sistema tih kompanija.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: