Rusi podnijeli prijavu protiv Bećirovića jer im je prodavao nepostojeće stanove

Pored Bećirovića krivična prijava podnijeta je protiv stranih državljana Grebenjuka, Kornijenka, Romanova, Gerviksa i Maksine.
360 pregleda 0 komentar(a)
Ćoćo, Foto: Vijesti
Ćoćo, Foto: Vijesti
Ažurirano: 25.06.2011. 08:53h

Ruski državljanin Vladimir Andrejev podnio je budvanskoj policiju i Osnovnom sud na Cetinju krivičnu prijavu protiv poznatog biznismena Zorana Bećirovića i grupe njegovih saradnika iz firme Operantio treding Montenegro jer su mu prodali nepostojeći stan na brdu Prijevor iznad plaže Jaz u Budvi za koji je dao milion dolara koje sada potražuje, piše nedeljnik “Monitor” u posljednjem broju.

“Monitor” prenosi da su krivične prijave najavili i drugi prevareni kupci koji su ostali bez stanova, te da se suma za koju su oštećeni kreće između 15 i 20 miliona eura i da se sumnja da je taj novac potrošen za završetak budvanskog hotela Avala čiji je vlasnik Bećirovićeva firma Bepler i Džekobson.

Advokat Slobodan Perović potvrdio je “Monitoru” da je dobio punomoćje dvojice ruskih državljana Andrejeva i Alekseja Romanova da ih zastupa u sporu protiv grupe investitora projekta Skaj MN.

Pored Bećirovića krivična prijava podnijeta je protiv stranih državljana Andreja Vladimiroviča Grebenjuka, Vladimira Kornijenka, Dmitrija Romanova, Eduarda Gerviksa i Darije Maksine.

Andrejev naveo da je dovođen u zabludu

Andrejev i ostali oštećeni uplatili su prije nekoliko godina tokom investicionog buma novac za izgradnju ekskluzivnog kompleksa Skaj MN koji je trebalo da bude unosna investicija, a koji nije nikada sagrađen.

Advokat Vladimir Popović potvrdio je da je za grupu ruskih državljana registrovao firmu Operantio Trejding Limited kojoj je njegova advokatska kancelarija davala pravne usluge

Andrejev tvrdi da su Grebenjuk i Bećirović više puta za njega i potencijalne investitore organizovali reklamna putovanja za Crnu Goru kako bi brže dali novac za kompleks Skaj MN. U prijavi se navodi da je Grebenjuk vlasnik polovine firme Operantio treding Montenegro, te da je Bećirović tvrdio da firma pripada samo njemu, piše “Monitor”.

“Monitor” navodi da je kiparska of-šor firma Operantio Trejding Limited osnivač Operantio Treding Montenegro koja je u Privrednom sudu registrovana kao DOO za razvoj projekata i nekretnina u Budvi, da joj je sjedište u hotelu Avala i da je njen direktor Kornijenko.

Advokat Vladimir Popović sa Kipra potvrdio je za “Monitor” da je za grupu ruskih državljana registrovao firmu Operantio Trejding Limited kojoj je njegova advokatska kancelarija davala pravne usluge.

"Operantio Trejding Limited je preko punomoćja datog crnogorskom advokatu osnovala firmu u Crnoj Gori radi ulaganja u nekretnine. Više od toga mi ništa ne znamo, a vjerujem ni kiparski revizor jer se radi o dva pravna lica koja rade u raznim pravnim sistemima", rekao je Popović “Monitoru”.

Investitor bez dozvole počeo radove

“Monitor” prenosi da prema podacima iz crnogorskog katastra Operantio treding Montenegro posjeduje više od 186 hiljada kvadratnih metara u Kolašinu nedaleko od kompleksa gdje Bećirovićeva firma Bepler i Džekobson ima više miliona kvadrata.

Uz to, Operantio Treding Montenegro, kao prenosi “Monitor”, pozivajući se na podatke Uprave za nekretnine i budvanskog Sekretarijata za urbanizam, posjeduje zemlju od 6.295 kvadrata na 11 parcela (kategorisanih kao livade, pašnjaci šume i njive), koje nijesu urbanizovane i da je na tim parcelama planirana izgradnja apartmanskog kompleksa Skaj MN.

"Na Prijevoru su, i pored toga što lokacije nije urbanizovana i što investitor nije posjedovao dozvole započeti radovi. Stiglo se samo do pripreme terena za gradnju jer je inspekcija Ministarstva održivog razvoja i turizma u aprilu 2010. godine podnijela tužilaštvu u Kotoru krivičnu prijavu za bespravnu gradnju protiv firme Operantio treding Montenegro i direktora Kornijenka. Prijava je rezultirala optuženjem, a radovi su zapečaćeni", piše “Monitor”.

Potencijalni kupci “obrađivani”

Andrejev je potpisao ugovor o kupovini apartmana površine 156 kvadratnih metara na Prijevoru zbog čega je izgubio stan u Moskvi milionske vrijednosti

"Fascinirao bi ih prodavac Bećirović hotelima Avala i Bjanka, planovima o grandioznim projektima i vezama u političkom vrhu Crne Gore, posebno sa bivšim premijerom Milom Đukanovićem. Andrejev navodi da je tokom boravka u Crnoj Gori imao specijalne popuste u Avali i Bjanci koje je Bećirović lično odobravao. Potencijalni kupci su dolazili grupno, ali su obrađivani individualno, zavisno od uočenih sklonosti i hedonističkih poriva prema djevojkama, piću, kockanju, hrani... Andrejev navodi da ga i dalje obmanjuju i daju mu lažne informacije o nastavku gradnje", prenosi “Monitor”.

Andrejev je potpisao ugovor o kupovini apartmana površine 156 kvadratnih metara na Prijevoru zbog čega je izgubio stan u Moskvi milionske vrijednosti.

Državi prikazivana trećina cijene zbog izbjegavanja poreza

“Monitor” prenosi da posjeduje brojna dokumenta, ugovore i interne naloge sa upustvima kako da se u tom poslu izbjegne plaćanje dijela poreza i dažbina u državni budžet.

Nedeljnik piše da je u skladu sa tim “preporukama” napravljen sporazum o garancijama za kupce i da se kiparska firma Operantio trejding koju predstavljaju Darija Maskina, Vladislav Popović i Despina Hrisantu Dimitriu, prema sporazumu, pojavljuju kao garant kupcima

"Prva rata od 1.500 eura kvadratu, odnosno jedna trećina ugovorene sume uplaćuje se u Crnoj Gori firmi Operantio trejd Montenegro i ta suma podliježe državnoj registraciji i uplati svih poreza. Druga rata od dvije trećine vrijednosti uplaćuje se na račun of šor majke firme na Kipru i ne smije se pominjati u dokumentima u zemlji gradnje objekta. Nalaže se i strogo ograničenje širenja poslovne informacije"m prenosi “Monitor”.

Nedeljnik piše da je u skladu sa tim “preporukama” napravljen sporazum o garancijama za kupce i da se kiparska firma Operantio trejding koju predstavljaju Darija Maskina, Vladislav Popović i Despina Hrisantu Dimitriu, prema sporazumu, pojavljuju kao garant kupcima.

"U ovom slučaju ideja je da se na sasvim legalan način preko ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezovanja porez umanji", rekao je “Monitoru” Popović.

Bonus video: