Ministar poljoprivrede uvjerava građane i turiste da je povrće u Crnoj Gori zdravo

Milošević je ohrabrio proizvođače najavom otkupa poljoprivrednih proizvoda
168 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2011. 15:30h

Povrće koje se uzgaja na teritoriji Bjelopavlićke i Zetske ravnice svakodnevno se analizira, kao i povrće sa svih pijaca i ovdje je najzdravija hrana u regionu, poručio je juče svim građanima Crne Gore i turistima koji dolaze ministar poljoprivrede Tarzan Milošević, koji je tokom radne posjete Danilovgradu obišao gazdinstvo plasteničara i proizvođača vina i rakije Buda Brajovića u Jelenku.

Ministar je kazao i da je ispitivanje tla koje je ministarstvo u posljednje vrijeme radilo više puta u Bjelopavlićima i Zeti pokazalo da je zemlja izuzetnog kvaliteta, a smatra da razlike u kvalitetu između poljoprivrednih proizvoda sa područja ove dvije ravnice nema.

"Da budem iskren do kraja, razlike u kvalitetu poljoprivrednih proizvoda sa područja ove dvije ravnice nema, obje zemlje su izuzetnog kvaliteta", kazao je Milošević.

Ministar ohrabrio proizvođače

Ministar je ohrabrio proizvođače najavom otkupa poljoprivrednih proizvoda.

"Naša je obaveza da sve proizvode otkupimo i da garantujemo cijene koje će odgovarati proizvođačima kako bi sljedeće godine više zasadili. Plantaže imaju dovoljno preprađivačkih kapaciteta i dovoljno tržišta i obećali su da će se grožđe proizvedeno na teritoriji Crne Gore otkupiti po zadovoljavajućoj cijeni", kazao je on.

Podrška iz projekta “Midas” samo u ovoj godini vrijedna je blizu 7 miliona eura, to su bespovratne pare koje mogu biti na raspolaganju ljudima koji naprave kvalitetne projekte.

S obzirom da taj iznos važi samo za ovu godinu ministar je pozvao zainteresovane da konkurišu projektima.

Sa investiciono-razvojnim fondom napravljena je, rekao je, "šema po kojoj poljoprivredni proizvođači mogu dobiti kredit sa dvije godine grejs perioda i rokom otplate od šest godina". Za te kredite opština i ministarstvo poljoprivrede će davati podršku u izradi projekata, a ministarstvo će i subvencionirati kompletan iznos kamate za primarnu i 50 odsto kamate za sekundarnu proizvodnju.

Proizvođači mogu dobiti kredit sa dvije godine grejs perioda i rokom otplate od šest godina

"Mislim da su to izuzetno povoljni uslovi, jer ako je investicija 50 hiljada eura dobićete bespovratnih 25 hiljada eura, a na preostalih 25.000 ministarstvo subvencionira kamatu", kazao je Milošević.

Ko želi da se bavi farmerstvom da se javi Ministarstvu

Na isti način će, najavio je u Jelenku, pomoći onima koji su zainteresovani za razvoj farmerstva u pasivnim krajevima danilovgradske opštine kao što su sela Katunske nahije ili podostroška sela.

"Oni koji žele da se bave farmerstvom mogu da se jave Ministarstvu, da zajedno napravimo projekat za formiranje početnog stada. Tim ljudima nije potrebno da imaju stan u Danilovgradu ili Podgorici koji bi založili, dovoljno je da založe zemlju koju imaju, imanje ili kuću. Ministarstvo će im na osnovu projekta obezbijediti kredit za kupovinu stada, a oni će vraćati 50 odsto kredita s tim što će ministarstvo i na tih 50 odsto koji oni vraćaju, vraćati kamatu", kazao je Milošević.

Predsjednik Opštine Branislav Đuranović kazao je da su službe uvijek na raspolaganju poljoprivrednicima.

"Mi imamo stručne i osposobljene ljude koji će raditi projekte i nema potrebe da poljoprivrednici traže pomoć sa strane i da za to plaćaju", kazao je Đuranović.

Otkup viškova radosna vijest

Gazdinstvom Brajovića koje je ministar poljoprivrede posjetio sa saradnicima i lokalnim rukovodstvom upravljaju braća Budo, Momo i Milan.

Oni imaju 10 hektara zemljišta u polju, planini i šumi, a samo u ravnici 4 hektara zemlje su im pod vinovom lozom, plastenicima, otvorenim zasadima. Budo je kazao da je izuzetno važno voditi dobru i osmišljenu politiku.

Brajović sa Miloševićem

"Kamatna stopa koju ministarstvo preuzima na sebe novina je koja je proizvođače raduje, jer će biti prostora da se unaprijedi ukupna poljoprivredna proizvodnja u Crnoj Gori. Poljoprivrednih viškova ima dosta i otkup je važan segment za sve vinogradare. Ne smijemo zaboraviti da su podsticaji ministarstva izvanredni i mi moramo naći i sredstava i mudrosti i vizije da ove podsticaje iskoristimo", kazao je Budo Brajović.

Kao problem sa kojim su se proizvođači srijetali izdvojio je to što su u vrijeme kada ima najviše proizvodnje i najviše proizvoda, dešavalo da se uveze velika količina tih proizvoda, nakon čega domaći proizvod nije imao dobru cijenu i da su svih ovih godina tražili upravo ono što je ministar najavio, otkup viškova.

Galerija

Bonus video: