Počeo remont dionice pruge Trebaljevo-Kolašin

Ugovoreni radovi na remontu dionice počeli su u februaru, i do danas su rađene pripreme, koje su uslovile i zvanično otpočinjanje radova
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2011. 12:42h

Željeznička infrastruktura Crne Gore (ŽICG) počela je, u skladu sa finansijskim sporazumom sa Evropskom unijom (EU), remont dionice pruge Trebaljevo-Kolašin vrijedan pet miliona eura.

Remont dionice duge 11,4 kilometra podrazumijeva kompletnu zamjenu i ugradnju novih šina, tucanika, pragova i drugog materijala na otvorenoj pruzi i u stanici Kolašin, saopšteno je iz ŽICG.

Kontribucija ŽICG kao korisnika je obezbjeđivanje glavnog projekta i njegove revizije, kao i finansiranje supervizora radova, dok je ugovor dodijeljen italijanskoj kompaniji CLF (Costruzioni Linee Ferroviarie).

Podizvođači su ZGOP iz Novog Sada, Galeb FSU SMG i ABS Minel iz Beograda.

"Doprinos projektu iz sredstava ŽICG je urađena projektna dokumentacija u vrijednosti od 83,8 hiljade EUR, revizija projekta vrijedna 2.000 eura, finansiranje supernadzora od 149,3 hiljada eura i obezbjeđenje svakodnevnog zatvora pruge u trajanju od pet sati bez poremećaja redovnog odvijanja putničkog i teretnog saobraćaja", kazali su iz ŽICG.

Ugovoreni radovi na remontu dionice počeli su u februaru, i do danas su rađene pripreme, koje su uslovile i zvanično otpočinjanje radova sa skidanjem starih i postavljanjem novih šinskih polja.

Predsjednik Odbora direktora ŽICG, Zarija Franović kazao je da će do kraja decembra ove godine dionica pruge Trebaljevo-Kolašin biti osposobljena za saobraćaj brzinom od 80 kilometara na sat za koju je i projektovana pruga.

"Ovo je veoma značajan i težak projekat, jer se radi na veoma teškom i nepristupačnom terenu. Od 11,4 kilometara obuhvaćenih projektom, 8,6 se odnosi na otvorenu prugu, a 2,8 kilometar su stanični kolosjeci. Radovi obuhvataju remont kolosjeke u sedam tunela i deset mostova u dužini od jednog kilometra", rekao je Franović.

Remontom i te dionice ŽICG podiže prvenstveno bezbjednost na viši nivo, ali i kvalitet pruge i svoje usluge u odvijanju saobraćaja i osposobljava željezničku infrastrukturu za otvaranje tržišta, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: