SDP: Italijani da upravljaju EPCG, a da država bude većinski vlasnik

Predstavnici opozicije i dijela vlasti komentarisali su za “Vijesti” najavu glavne vladajuće partije - DPS da će većinski paket akcija EPCG ostati u državnim rukama
0 komentar(a)
Brana na Morači, Foto: Arhiva "Vijesti"
Brana na Morači, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 22.06.2011. 08:53h

Zadržavanje stranog menadžmenta u domaćoj elektroenergetskoj kompaniji, bez otuđenja državnog vlasništva, prihvatljivo je za Socijaldemokratsku partiju, saopštio je njen poslanik Damir Šehović.

Predstavnici opozicije i dijela vlasti komentarisali su za “Vijesti” najavu glavne vladajuće partije - DPS da će većinski paket akcija EPCG ostati u državnim rukama.

Nakon pregovora predsjednika Vlade Igora Lukšića sa upravom italijanskog A2A, objavljeno je da partner odustaje od šanse da 2015. postane većinski gazda Elektroprivrede i da će ta kompanija nastaviti da upravlja EPCG.

"Drago nam je što će ono što SDP tvrdi postati zvaničan stav Vlade. Nadamo se da je ovo prvi, ali značajan korak ka raskidanju sa tezama koje počivaju na stanovištu da “rasprodajom svega u državi mi zapravo dobijamo više crnogorske države”, što se kosi sa ekonomskom i elementarnom logikom", izjavio je Šehović.

Fotelje sačuvao dogovor

DPS je odavno zagovarao prodaju zlatne energetske kompaniju i sa SDP-om, koji javno potencira stav o očuvanju državne kontrole, dogovorio 2009. da kompromisom o energetskoj politici sačuvaju dugogodišnju koalicionu vlast.

Da ne bi izgubili vladajuće fotelje, odlučili su da zadrže 55 odsto državnih akcija EPCG, uz opciju da Vlada manjinskom partneru, kojem prepušta izvršni menadžment, “može ali ne mora” dozvoliti dokup akcija do većinskog vlasništva.

Iz SDP-a su javno poručivali da bi EPCG uvijek trebalo da bude državni, a premijer Luksić je nedavno konstatovao da mu nije jasna tolika priča o dominaciji državnog vlasništva, ako se zna da je koalicioni partner DPS-a pristao na mogućnost da Italijani dobiju većinski paket.

Gdje je sve roba, država postaje rob

"Socijaldemokrate su svjesne činjenice da u državi u kojoj je sve na prodaju, na kraju mora na prodaju doći i država. Uvjereni smo da tamo gdje je sve roba i država postaje roba, da ne kažem rob. Zato smo na nivo nacionalnog interesa izdizali značaj očuvanja većinskog državnog vlasništva u EPCG", poručio je Šehović.

Prije promjene plana za EPCG uz saglasnost A2A, SDP je ćutao, a DPS podržavao zahtjev italijanske firme o reviziji ugovora o dokapitalizaciji, čime je težila da lakše stigne do kontrolnog udjela u EPCG. DPS je posebno razumio žalbe partnera da ne može ostvariti profit zbog nižih cijena struje od očekivanih.

"Prihvatanje naših argumenata, ne vidim kao “naknadnu pamet DPS-a”, kako kažete, nego kao spremnost da se razgovara i dođe do najboljih rješenja za državu. Konsenzus oko temeljnih politika između koalicionih partnera je više nego poželjan, posebno u oblasti energetike koja je sidro državne stabilnosti", rekao je Šehović.

Samo da država bude glavni gazda

Premijer Lukšić, ističući zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom sa A2A, nije saopštio kojim konkretnim rezultatima jednoipogodišnjeg upravljanja Elektroprivredom potkrepljuje takav stav.

Na pitanje da li je rano govoriti da A2A može dobiti dugotrajno upravljanje EPCG-om, odnosno zar Vlada ne treba da opravda stav da partner to zalužuje, ako bude konačan dogovor takav, iz SDP-a odgovaraju da ključne odluke treba donositi na osnovu rezultata.

"Model stranog menadžmenta u domaćoj energetskoj kompaniji, ali bez otuđenja državnog vlasništva, generalno je prihvatljiv, jer se dokazao u najozbiljnijim evropskim državama. Eventualna promjena ugovora, koja bi podrazumijevala odustanak od prava na većinsko vlasništvo, uz produženje ugovora o menadžmentu sa A2A može biti korisno. Ali o tome konačne odluke treba donositi na osnovu rezultata koje su ostvarili, a lako se mogu kvantifikovati", naglasio je Šehović.

U Pokretu za promjene i Novoj srpskoj demokratiji, koji su htjeli da tender za Moraču bude poništen, smatraju da za državu ima boljih i isplativijih projekata gradnje HE od tog projekta.

Poslaniku PzP-a Zariji Pejoviću na dil liči najavljena promjena plana za iskorišćavanje hidropotencijala Morače.

Činjenica je, naglašavaju iz SDP-a, da je za Crnu Goru isplativije da sama gradi hidroelektrane i ubira benefite od zagarantovanog profita u ovoj oblasti.

"U tom smislu, da Skupština direktno dodijeli koncesije EPCG-u je interesantna ideja, koju bi u principu trebalo prihvatiti. Ne zbog ustupaka bilo kome, već jedino u slučaju dokazivanja ekonomske isplativosti, odnosno postojanja državnog interesa od ovog posla", smatra Šehović.

U Pokretu za promjene i Novoj srpskoj demokratiji, koji su htjeli da tender za Moraču bude poništen, smatraju da za državu ima boljih i isplativijih projekata gradnje HE od tog projekta.

"Država investiranjem u izgradnju HE Komarnica i Kruševo i drugog termobloka u Pljevljima, treba da dođe do prihoda i obezbijedi mogućnost da od A2A otkupi akcije EPCG. Ali zaduživanjem Vlade za finansiranje potrošnje, smanjuje se prostor za investicije", ocijenio je Pejović.

Bonus video: