traži stprljenje

Maurer najavio odgovore za aferu Eurotel

Direktor AVC-a Beograd, Miroljub Ćipranić rekao je da konzorcijum AVC Haris tek jutros dobio odgovor od EK na pismo poslato još 6. juna
0 komentar(a)
Leopold Maurer, Foto: Arhiva "Vijesti"
Leopold Maurer, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.06.2011. 15:52h

Šef Delegacije Evropske komisije (EK) u Crnoj Gori Leopold Maurer kazao je da će EK uskoro, nakon dodatnog razmatranja, odgovoriti na žalbe svih kompanija koje smatraju da su oštećene u proceduri dodjele posla digitalizacije radio – difuzije.

Konzorcijum AVC Harris pripremio je, nakon slovenačkog Eltija i konzorcijuma Skaj /Sky/ sat – Iritel, žalbu delegaciji EK zbog odluke da italijanskom Eurotelu dodijeli posao digitalizacije radio - difuzije u Crnoj Gori, prenosi Radio Antena M.

Mi pratimo stroga pravila proceure u pravilnicima koji imaju i više od hiljadu strana. Često imamo žalbe od firmi gdje pitaju zašto nijesu prošle tender. Mi ćemo se i prema ovoj firmi odnostiti kao prema ostalima i svi će u narednih nekoliko dana dobiti odgovor

Konzorcijum AVC Haris, beogradske firme i evropske ekspoziture vodeće američke kompanije u toj oblasti, koji je ušao u najuži izbor za dobijanje posla digitalizacije, žaliće se najprije Delegaciji EK u Crnoj Gori, sačekaće kratko odgovor, a onda će protest uputiti Briselu.

Maurer traže strpljenje

Direktor AVC-a Beograd, Miroljub Ćipranić rekao je da konzorcijum AVC Haris tek jutros dobio odgovor od EK na pismo poslato još 6. juna.

Prije dvije sedmice tražili su zvaničnu potvrdu da je potpisan ugovor sa Eurotelom i objašnjenje zašto je odabrana kompanija koja ne zadovoljava sve kriterijume.

U jutros prispjelom odgovoru iz Podgorice, koji je potpisao Maurer, od AVC Haris-a traže strpljenje.

“Sjutra, prekosjutra ćemo se konsultovati sa našim partnerima, Haris-om ali ćemo sigurno reagovati i na to pismo. Oni nikako da zvanično kažu da su izabrali, da bi mi mogli da se žalimo. Znači, mi samo insistiramo da tu informaciju dostave što prije”, naveo je Ćipranić.

Okruglo pa na ćoše

On je kazao i da zvanično, u dokumentaciji nigdje nije rečeno da je ugovor sa Eurotelom potpisan.

“Maurerov odgovor je otprilike “okruglo pa na ćoše”. On ne kaže da nije potpisan, ili je potpisan, nego kaže-ima tu još sitiacija koje treba raščistiti i ništa više”, kazao je Ćipranić.

Iz delegacije EK zvanično je saopšteno da je ugovor sa Eurotelom potpisan 23. maja. Nakon direktnih, dopunskih pregovora, ponuda AVC Haris-a bila je skuplja od Eurotel-ove, ali nije premašila predviđeni budžet od 1,6 miliona EUR.

“Na našoj strani su svi parametri tehnički, praktični, a i svi drugi detalji. Mi smo zaista potpuno u pravu, to vam odgovorno tvrdim. Može da se desi da prema njihovom pravu, da poptišu ugovor, ali da ga onda veće insance ruše njihove institucije iz Brisela ukoliko se pokaže i dokaže da je loš i štetan”, rekao je Ćiprani.

On je dodao da su izabrali onoga ko tehničkni ne zadovoljava uslove.

Tehničko pitanje

Maurer je, upitan zbog čega nije obavijestio konzorcijum AVC Haris koji je bio u najužem krugu sa Eurotelom, za dobijanje posla digitalizacije, da je ugovor potpisan jos 23. maja, rekao da je to tehničko pitanje.

“Mi pratimo stroga pravila proceure u pravilnicima koji imaju i više od hiljadu strana. Često imamo žalbe od firmi gdje pitaju zašto nijesu prošle tender. Mi ćemo se i prema ovoj firmi odnostiti kao prema ostalima i svi će u narednih nekoliko dana dobiti odgovor”, naveo je Maurer.

Na pitanje kada će u ugovor sa Eurotelom crnogorska strana imati uvid, on je odgovorio da je to pitanje za crnogorsku stranu, odnosno nadležno ministarstvo. “Jer je to na njima da odgovore, ne na nama”.