Štrajk je pravo svih radnika, a poslodavac treba da se bavi problemima

Numanović je kazao da kada, kao u slučaju Prvoborca, poslodavac odbija da ispuni zahtjeve radnika, problem treba rješavati sudskim putem
0 komentar(a)
Numanović, Foto: Gov.me
Numanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 21.06.2011. 11:50h

Štrajk je legitimno pravo svih radnika, ali je bitno problem usmjeriti na pravu adresu, a to je u većini slučajeva poslodavac, ocijenio je ministar rada i socijalnog staranja, Suad Numanović.

"Kada je u pitanju štrajk radnika hercegnovskog Novog Prvoborca, Poreska i Inspekcija rada obavljaju redovne kontrole", rekao je Numanović nakon regionalnog sastanka Transfer znanja u procesu pregovaranja za pristupanje Evropskoj uniji (EU).

Cilj regionalnog sastanka bila je razmjena iskustva i najboljih praksi u procesu pregovaranja za pristupanje EU

Inspekcija rada će, dodao je, vjerovatno morati da, osim mandatnih kazni, mnoge od objekata koje kontroliše zatvori, da bi se na taj način stekli uslovi da se poslodavac uozbilji i počne da rješava probleme svojih zaposlenih.

Numanović je kazao da kada, kao u slučaju Prvoborca, poslodavac odbija da ispuni zahtjeve radnika, problem treba rješavati sudskim putem.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja koordinira pregovaračkim poglavljima o slobodnom kretanju radnika i o socijalnoj politici i zapošljavanju, a rukovodi i pododborom za oblast inovacija, ljudskih resursa, informacionog društva i socijalne politike.

Cilj regionalnog sastanka bila je razmjena iskustva i najboljih praksi u procesu pregovaranja za pristupanje EU sa posebnim osvrtom na pregovarčaka poglavlja koja se odnose na socijalnu politiku i zapošljavanje, kao i slobodno kretanje radnika.

“Iako je Evropske komisija (EK) konstatovala napredak u uspostavljanju zakonodavnog okvira i usklađivanju zakonodavstva svjesni smo činjenice da nas očekuje još dosta rada na sprovođenje usvojenih strategija, politika programa i propisa kao i da je ovog dugoročan proces koji zahtijeva koordinirano angažovanje svih institucija sistema”, ocijenio je Numanović.

Šef tima podrške Specijalnog predstavnika Generalnog sekretara Generalnog direktorata za Socijalnu koheziju, Sikston Molina rekao je da je u okviru programa neophodno obezbjeđivanje garancija za migrante i njihove porodice izbjeglice.

“Izuzetno je značajno da kada se izrađuju domaći zakoni pravila za korodinaciju koje je propisala EK u oblasti socijalne sigurnosti budu u potpunosti ispoštovana”, rekao je Molina.

Bonus video: