A2A će određivati cijenu uglja na računu za struju

Zakon o energetici dozvoljava da godinu od njegove primjene cijenu uglja ne utvrđuje Regulatorna agencija za energetiku.
127 pregleda 0 komentar(a)
Elektrodistribucija Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Elektrodistribucija Crne Gore, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.06.2011. 09:07h

Prodaja uglja termoelektrani Elektroprivrede Crne Gore biće prioritet, ali računamo da ćemo povećati i izvoz tog proizvoda, najavio je izvršni direktor Rudnika uglja Vuk Roćen.

Cijena uglja u Crnoj Gori prepuštena je slobodnom formiranju od kraja maja, iako pljevaljska kompanija nema konkurenciju u proizvodnji te rude.

Zakon o energetici dozvoljava da godinu od njegove primjene cijenu uglja ne utvrđuje Regulatorna agencija za energetiku (RAE), već da se formira na faktički nepostojećem tržištu.

Italijani, država i Aco Đukanović

Problematično je što će se o cijeni direktno dogovarati uprave EPCG i Rudnika, a ključni vlasnici obje kompanije su italijanska firma A2A i država, čiji kapital zastupa Vlada Crne Gore. Najveći udio u Rudniku ima A2A, koji upravlja Elektroprivredom. Uz italijanskog akcionara i državu, treći vlasnik pljevaljskog preduzeća je brat bivšeg crnogorskog premijera Aco Đukanović.

Potrošači električne energije plaćaju desetine miliona eura troška Elektroprivrede za kupovinu uglja, a već od narednih cijena mogu očekivati opterećenije račune za struju. Najavljeno je da će cijene energije važiti do aprila iduće godine, ali nije izvjesno da će do tada ostati nepromijenjene, kada se uzme u obzir da Vlada dobro razumije žalbe firme A2A što ne ostvaruje veći profit zbog neodgovarajuće cjenovne politike.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: