Poruka Šumanu i Mugoši: Dogovorite se da ne bi 300 porodica ostalo na ulici

Očekujemo od obojice da malo “spuste loptu” i nađu zajednički jezik" poručio je juče Zoran Savović, predsjednik Sindikata Crnagoraputa.
112 pregleda 0 komentar(a)
Šljunkara, Foto: Arhiva Vijesti
Šljunkara, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.06.2011. 08:05h

Sindikat i radnici Crnagoraputa AD pozvali su juče javno izvršnog direktora Rolfa Šumana i gradonačelnika Podgorice Miomira Mugošu da se što prije dogovore u vezi s instaliranjem nove asfaltne baze u Podgorici, jer strahuju da bi oko 300 porodica radnika te kompanije moglo ostati na ulici.

" Radi se čisto o nedostatku dobre volje, loše komunikacije i ličnih odnosa između direktora Šumana i gospodina Mugoše. Mi smo, za sada, jedini u komunkaciji sa obje strane, a prije 10 dana upoznali smo gradonačelnika dopisom i ličnim kontaktom da bi oko 300 moglo ostati bez hljeba ukoliko se ne riješi problem.

Očekujemo od obojice da malo “spuste loptu” i nađu zajednički jezik" poručio je juče Zoran Savović, predsjednik Sindikata Crnagoraputa.

Prethodno je krajem prošle sedmice i premijer Igor Lukšić pozvao predstavnike menadžmenta Crnagoraputa i administracije Glavnog grada da sjednu za sto i riješe problem.

Austrijski investitori iz grupacije Štrabag, koji gazduju sa 90 odsto akcija Crnagoraputa AD, ogorčeni su na administraciju Glavnog grada koja ih, kako tvrdi izvršni Rolf Šuman, godinama opstruira da instaliraju kupljenu opremu za asfaltnu bazu u katastarskoj opštini (KO) Cijevna.

Vozačima je bruto zarada 330 eura. Asfalterima, putarima i građevinskim radnicima bruto je oko 310 eura

Administracija Podgorice je odgovorila da su sa Crnagoraputem pregovarali više od dvije godine povodom rješavanja lokacije za asfaltnu bazu, te da se postojeća asfaltna baza nalazila na zemljištu čiji je vlasnik Glavni grad, i da nikada nije imala građevinsku dozvolu ni dozvolu za rad, niti je ta lokacija bila predviđena za tu namjenu.

"Što se radnika tiče, maksimalno smo uključeni u sve, ali se pribojavamo da dok se dvojica svađaju da treći, tj. radnici, ne dobiju otkaz. Mi imamo usmeno obećanje direktora da niko neće dobiti otkaz, ali budući da se oni tržišno ponašaju ne znam šta će biti sa tim obećanjem ukoliko se nastavi ovakva komunikacija sa Glavnim gradom. To će sigurno rezultirati otkazima" dodao je Savović.

Predsjednik Sindikata istakao je da imaju primjedbu zbog visine zarada najvećeg broja radnika.

"Vozačima je bruto zarada 330 eura. Asfalterima, putarima i građevinskim radnicima bruto je oko 310 eura.

Problem asfaltne baze traje četiri godine, a to znaju i jedni i drugi. Naš poslodavac se isključivo ekonomski ponaša i oni ne mogu zamisliti da im posao uzme ko ne izmiruje obaveze prema državi i radnicima, a što se sada desilo na tenderu Direkcije za saobraćaj za investiciono asfaltiranje puteva" zaključio je Savović.

Stranci u firmi su bolje plaćeni

Predstavnik Sindikata operative Crnagoraputa Željko Peruničić rekao je da su decenijama održavali sve puteve u Crnoj Gori.

" Na kraju se desilo da je veliki broj radnika bukvalno nezaštićen i istjeran na ulicu. Crnagoraput nema penzionera jer su svi mrtvi" kazao je Peruničić i napomenuo da je prije privatizacije 2006. godine radilo 1.100 ljudi, a danas oko 300.

Crnagoraput nema penzionera jer su svi mrtvi

On je istakao da su stranci angažovani od strane poslodavca mnogo bolje plaćani na istim radnim mjestima nego zaposleni među građanima Crne Gore.

"Sad kada je sezona za asfaltiranje mi prekovremenim radom ne možemo zaraditi pristojniju zaradu jer nam asfaltna baza “Cijevna” ne radi. Apelujemo zato na Mugošu da nam pomogne da riješimo taj problem jer ćemo na kraju najviši gubitnici biti upravo mi radnici " istakao je Peruničić.

Bonus video: