Herceg Novi: Medvedeve i Kariće čeka porez jer su kupili blago i otišli

Većina investitora je prilikom kupovine parcela obećavala luksuzne komplekse. Ali se dalje od čišćenja terena nije odmaklo
316 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2011. 20:34h

Odlukom lokalnog parlamenta o porezu na nepokretnosti u Herceg Novom su se stekli uslovi da se “oporezuje gradsko građevinsko zemljište koje nije privedeno namjeni a na njemu je bila planirana gradnja turističkih, odnosno privrednih objekata.

Biće to, možda, pokušaj da se investitori koji su desetak, čak i dvadeset godina, vlasnici nekih od najatraktivnijih lokacija na hercegnovskoj obali, natjeraju da počnu sa gradnjom.

Insistiraćemo da sve atraktivne lokacije u gradu, na kojima je planirana gradnja turističkih i privrednih sadržaja, koje nijesu privedene namjeni, a koje su, prema procjeni, od izuzetne važnosti za grad, podliježu kaznenoj politici, tvrdi gradonačelnik Mandić

Većina investitora je prilikom kupovine tih parcela obećavala luksuzne komplekse. Ali se dalje od čišćenja terena nije odmaklo.

Ruska firma “Eurolend”, registrovana u Herceg Novom prije skoro tri i po godine, kupila je plac od 2.500 kvadrata sa nekoliko ruševnih objekata u blizini Gradske luke, poznat kao Zanatsko.

Na čelu firme koja se bavi finansijskim preduzetništvom su Evgenij i Artem Medvedev, koje obavješteni izvori čak povezuju sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedovim.

Planom Šetališta, koji se radi duže od decenije, a kome pripada i taj kompleks, na mjestu Zanatskog bio je predviđen hotelski objekat sa garažom. Sada je u toku izrada urbanističkog projekta za dio Šetališta od Ulice Danice Tomašević do hotela “Plaža”.

To je jedan od četiri urbanistička projekta za jedan od najvrednijih turističkih resursa opštine. Na tom mjestu planira se gradnja objekata sa turističko-ugostiteljskim sadržajima.

Mandić: Rusi kupili i više se nijesu interesovali

Firma Medvedevih je istovremeno kada i Zanatsko kupila i odmaralište Kikindskog mlina u Njivicama, na samoj obali mora i sa sopstvenom pješčanom plažom. Objekat od oko 400 kvadrata u susjedstvu takozvane Savezne vile, koju za odmor koriste crnogorski funkcioneri, takođe je plaćen 2,5 miliona eura. Sada “zvrji” prazan. Samo je plaža otvorena za sve kupače.

”Od kada su Rusi postali vlasnici dviju atraktivnih lokacija u opštini nikada se nijesu interesovali za uslove gradnje na tom području niti su imali bilo kakvu inicijativu”, kazao je za “Vijesti” predsjednik Opštine Dejan Mandić.

“Insistiraćemo da sve atraktivne lokacije u gradu, na kojima je planirana gradnja turističkih i privrednih sadržaja, koje nijesu privedene namjeni, a koje su, prema procjeni, od izuzetne važnosti za grad, podliježu kaznenoj politici”, tvrdi Mandić.

Hotelsko-turistički kompleks “RT Mimoza” na Kobili aktuelan je još od 1992. godine. Investitor - firma “Cyvas General Trade Ltd” iz Moskve posjeduje 85 odsto akcija, JP “Morsko dobro” iz Budve deset odsto i Opština Herceg Novi pet odsto akcija.

U projekat je prije četiri godine uključena Atlas grupa. Ta korporacija je 2008. platila četiri miliona eura na ime duga za naknadu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta tog kompleksa.

Atlas grupa, prema saznanjima lokalne uprave, priprema novi projekat kompleksa koji će ponovo morati da prođe skupštinsku proceduru.

U planu je da se na jednom od najatraktivnijih dijela hercegnovske opštine na površini oko 120.000 m2 napravi 1.200 apartmana, dva hotela visoke kategorije sa 500 soba, tržno-poslovni centar, kazino, diskoteka, sportski tereni kao i marina sa 150 vezova i šetalište do Igala do granice sa Hrvatskom. Procijenjeno je da investicija vrijedi oko 190 miliona eura i da je planirano da se završi do 2012.

Herceg Novom, ocjena je, nedostaju hoteli visoke kategorije i drugi luksuzno turistički ugostiteljski sadržaji. Istovremeno su najatraktivnije lokacije “zauzete”, ali se na njima ništa ne gradi. Pored nekoliko, na “čekanju” je i Lalovina gdje je planirana gradnja hotelskog kompleksa visoke kategorije.

Ruski biznismen kupio je prije nekoliko godina kompleks za 15 miliona eura i još ništa ne gradi. Sada kada su usvojeni urbanistički projekti očekuje se da će i “Vektra Boka” početi gradnju hotela “Tamaris” i “Igalo”, na mjestu gdje su, za vrijeme kada su izgrađeni, bili dobri hoteli.

Oporezivanje gradskog građevinskog zemljišta koje nije privedeno namjeni biće po stopi od 0,62 odsto i to tek „od početka druge fiskalne godine od dana donošenja planske dokumentacije“. To, primjera radi, znači da bi od naredne godine, ako u međuvremenu ne počnu gradnju, firma Medvedevih za zemljište poznato kao Zanatsko trebalo da plati porez od 15.000 eura godišnje. Za Lalovinu porez bi iznosio 93 hiljade eura.

Da li je ta suma dovoljno visoka da „pokrene“ investitore, posebno imućne, malo je vjerovatno.

Karići odlepršali

Porodica srbijanskih biznismena Karić lani je prodala plac u naselju Savina od 6.500 kvadrata za milion eura, kao i plac pored Zavičajnog muzeja gdje su započete pripreme na izgradnji rezidencijalnog porodičnog objekta sa više luksuznih apartmana, bazenom, SPA centrom i drugim sadržajima.

Karići su se u Boki pojavili početkom 2000. najavljujući velika ulaganja. Na Savini su planirali hotel iz lanca Meriot od 10.000 kvadrata. Iako im je lokalna vlast sa koalicijom na čijem je čelu SNP, “izašla u susret” i po hitnom postupku urbanizovala obje parcele, ona na Savini nije čak ni pokošena. Ni novi vlasnik, bar nije poznato lokalnoj upravi, nije pokazao inicijativu da poda gradi.

Bonus video: