Stanje radnika fabrike Lenka sve lošije

"Uprkos svemu, ne predajemo se. Koleginice kojima je pozlilo i koje su bile u nesvijesti, trenutno su dobro", rekla je Karahmetović.
235 pregleda 0 komentar(a)
lenka, Foto: Arhiva "Vijesti"
lenka, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.06.2011. 14:27h

Stanje radnika bjelopoljske fabrike Lenka, koji već četiri dana štrajkuju glađu ispred Opštine Bijelo Polje, sve je lošije, dok u upravi kompanije tvrde da su štrajkači samo nečiji paravan.

Stanje radnika koji štrajkuju glađu je, nakon što im je u četvrtak pružena hitna medicinska pomoć, stabilno, ali se oni osjećaju sve gore, kazala je jedna od zaposlenih Sabira Karahmetović.

Ona je navela da radnici, nakon što im je Komunalna policija oduzela dušeke, sjede na betonu, kao i da im nije im dozvoljeno ni korišćenje toaleta.

"Uprkos svemu, ne predajemo se. Koleginice kojima je pozlilo i koje su bile u nesvijesti, trenutno su dobro", saopštila je Karahmetović Radiju Antena M.

Ona je ponovila su zahjevi zaposlenih jasni i da oni neće odustati dok ne budu ispunjeni.

"Tražimo da nam uplate četiri godine staža, knjižice su nam tamo i u radnom smo odnosu. Ne možemo ovjeriti knjižice, a bolesne smo, s obzirom na to da imamo po 60 godina", rekla je Karahmetović.

Ona smatra da direktor fabrike, Rifat Hodžić, treba da ispuni obaveze prema zaposlenima, kada je već uzeo preduzeće.

"Bile smo strpljive. Čekale smo deset dana, pa mjesec, pa dva i tako redom", navela je Karahmetović i poručila da institucije moraju pod hitno da urade nešto kako bi pomogle radnicima Lenke.

Hodžić, međutim, smatra da su radnice samo pokriće i da umjesto njih štrajkuje neko drugi, i to direktno protiv njega.

"Ne štrajkuju radnice, već neko drugi. One su samo fizički tu. To nijesu radnice, već neradnice. Nagovorene od vlasti, šta znam od koga. One su tako jednom dobile novac i podigle ga i sad misle stalno tako da rade", kazao je Hodžić.

On tvrdi da je razlog zbog kojeg bi neko navodno bio "iza kulisa" štrajka, to što se "nekom" ne sviđa što je kupio fabriku i što treba da upravlja kompanijom.

Radnici Lenke su se za pomoć su obratile i ministru ruralnog razvoja i poljoprivrede i rada i socijalnog staranja, Tarzanu Miloševiću i Suadu Numanoviću, kao i nadležnim u Bijelom Polju, ali odgovore nijesu dobile.

Bonus video: