Sindikatu Boksita obećana isplata jedne zarade i pokretanje proizvodnje

Sindikat će od poslodavca tražiti i da se napravi dogovor vezi isplate zaostale tri plate iz prošle godine, regresa, zimnice i jubilarne nagrade.
0 komentar(a)
Borislav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Borislav Bojanović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 03.06.2011. 13:07h

Radnici nikšićkog Rudnika boksita u toku naredne sedmice dobiće aprilsku zaradu a počeće i proizvodnja na površinskom kopu Zagrada i najvjerovatnije i na Štitovu. To je na konferenciji za novinare izjavio predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović.

„Nakon iscrpnih razgovora u Vladi sa njihovim predstavnicima u Odboru direktora i nakon razgovora sa izvršnim direktorom Aleksejem Agejevim dobili smo čvrsta uvjeravanja da će situacija u Boksitima biti razriješena sledeće sedmice”, kazao je Bojanović.

Izvjestan je početak rada na Zagradu ali će i Štitovo najvjerovatnije morati da počne da radi jer se te dvije rude miješaju da bi se dobio kvalitet koji odgovora.

“Poručujemo gospodi da obećanje moraju ispuniti. Strpljivo ćemo čekati do četvrtka i ako se do tada situacija u Boksitima ne razriješi Samostalni sindikat će preuzeti stvar u svoje ruke i organizovaćemo sve što treba”, poručio je Bojanović.

"Strpljivo ćemo čekati do četvrtka i ako se do tada situacija u Boksitima ne razriješi Samostalni sindikat će preuzeti stvar u svoje ruke i organizovaćemo sve što treba”, poručio je Bojanović.

Proizvodnja na rudokopu Zagrad, koji je jedini i radio, je zaustavljena krajem aprila jer uprava nije bila u mogućnosti da obezbijedi novac za nabavku goriva. Sada bi taj problem trebalo da se riješi jer je firma Neksan, koja Boksite inače snabdijeva gorivom, ponudila pomoć i od dogovora sa tom kompanijom zavisi, kako reče Bojanović, ponovno pokretanje proizvodnje.

Privatnici obećali pomoć

“Firma Neksan nam je prva ponudila pomoć i vlasnik te kompanije Miodrag Davidović je spreman u svakom momentu da pomogne. Razmatra se njegova finansijska konstrukcija i u ponedjeqak će CEAK donijeti odluku da li je prihvata ili ne. Pomoć se odnosi na gorivo. Davidović pored vlasnika pregovora i sa predstavnicima Vlade u Odboru direktora i to nije prvi put da nam pomaže. Kada smo protestovali u jami takođe je nudio pomoć ali nam ona u tom trenutku nije bila potrebna” kazao je Bojanović i dodao da im je nekoliko privatnika obećalo pomoć ne precizirajući o kojim privatnicima je riječ.

Sindikat će od poslodavca tražiti i da se napravi dogovor vezi isplate zaostale tri plate iz prošle godine, regresa, zimnice i jubilarne nagrade.

Sindikat će od poslodavca tražiti id a se napravi dogovor vezi isplate zaostale tri plate iz prošle godine, regresa, zimnice i jubilarne nagrade

“Ovo što se dešava radnicima Boksita nema nigdje u okrženju. Firmu smo sa 1.200 zaposlenih sveli na 314 i nikome u Rudniku nije jasno zbog čega se sa tolikim broje radnika ne može organizovati proizvodnja i radnicima se obezbijediti uslovi za rad kako bi od zarade prehranili sebe i svojuporodicu. Još jednom apelujem na vrh CEAK-a i na Vladu da hitno nađu riješenje za dugoročno poslovanje Boksita u protivnom desiće se nešto što niko ne želi u ovom trenutku” upozorio je Bojanović.

U toku pregovori sa poljskom firmom

Prema njegovim riječima u toku su pregovori izvršnog direktora i jedne poljske firme koja je zainteresovana da uzme u zakup jamu Biočki stan koja je sa radom prestala 2008. godine i u kojoj su se rudari prošle godine dva puta zatvarali.

“Direktor nam je kazao da se oko tog ugovora očekuju pozitivna rješenja” kazao je Bojanović.

Pored jame Biočki stan Rudnik ima i jamu na Đurakovom dolu koje je sa radom prestala nekoliko godina prije privatizacije.

Bonus video: