Sindikat Rudnika boksita čeka aprilsku platu, najavljuje radikalnije mjere

On je podsjetio da radnici Sektora građevine još ne rade, iako su im iz Vlade obećali da će biti uposleni
0 komentar(a)
zgrada Boksita, Foto: Arhiva Vijesti
zgrada Boksita, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.06.2011. 16:30h

"Radnici Rudnika boksita su na rubu egzistencije i pod hitno se mora rješavati njihova sudbina. Ukoliko se ova izuzetno teška situacija u preduzeću ubrzo ne riješi i ukoliko makar ne bude isplaćena aprilska zarada, bićemo prinuđeni da preduzmemo radikalnije mjere", kazao je predsjednik Samostalnog sindikata ove kompanije Borisav Bojanović.

On je kazao da su predstavnici Sindikata gotovo svakodnevno u pregovorima sa izvršnim direktorom Aleksejem Agejevim i predstavnicima Vlade u Odboru direktora i da pokušavaju da „pritiscima riješe makar isplatu zarada“.

"Proizvodnja na rudokopu Zagrad, koji je jedini i radio, je zaustavljena krajem aprila jer uprava nije bila u mogućnosti da obezbijedi novac za nabavku goriva. Iz uprave su nam rekli da će aprilska zarada biti uplaćena čim mađarska kompanija MAL uplati dug za isporučenu rudu, ali ne znamo kada će to biti", kazao je Bojanović.

On je podsjetio da radnici Sektora građevine još ne rade, iako su im iz Vlade obećali da će biti uposleni.

"U martu su završeni radovi na tunelu 6 u kanjonu Morače i od tada radnici građevine nemaju posla. Očekujemo da Vlada održi obećanje i da ih uposli, s obzirom na to da je već raspisan tender za izgradnju tunela u okolini Berana, a naši radnici su se pokazali i dokazali kao najbolji u poslovima tunelogradnje", kazao je Bojanović.

On je podsjetio da se radnicima pored aprilske zarade duguju i tri plate od prošlog ljeta koje su još sporne, poslodavac tvrdi da su radnici štrajkovali, a sindikat da su protestovali.

Bonus video: