Smijenjen Krilov, Aleksej Kuznjecov na čelu uprave KAP-a

Smjena Krilova je posljedica višemjesečnog ultimatuma crnogorske Vlade koji je ispostavljen ruskoj kompaniji CEAC Holdings limited još u februaru ove godine.
54 pregleda 0 komentar(a)
Vjačeslav Krilov, Foto: Arhiva Vijesti
Vjačeslav Krilov, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.05.2011. 08:37h

Dugogodišnji predsjednik uprave Kombinata aluminijuma Vjačeslav Krilov od juče kasno popodne više ne obavlja tu funkciju jer je tokom konstitutivne sjednice nove uprave KAP-a na njegovo mjesto “jednoglasno” izabran dr Aleksej Kuznjecov.

Sjednici nije prisustvovao predstavnik manjinskih akcionara iz Hrvatske Robert Andrijić koji će se, kako saznajemo nezvanično, naknadno izjasniti o tome.

Smjena Krilova je posljedica višemjesečnog ultimatuma crnogorske Vlade koji je ispostavljen ruskoj kompaniji CEAC Holdings limited još u februaru ove godine. CEAC sa državom od kraja prošle godine dijeli većinsko vlasništvo u aluminijumskoj kompaniji.

Tokom svog liderstva u KAP-u, bar prema poslovnim rezultatima, stekao je epitet najgoreg direktora u istoriji Kombinata aluminijuma protekle četiri decenije

Kako “Vijesti” saznaju, u Vladi su nezadovoljni što je Krilov i dalje ostao u upravi KAP-a tako da neće biti iznenađenje ukoliko tokom predstojeće redovne godišnje skupštine akcionara bude sklonjen iz upravnog odbora.

Tokom svog liderstva u KAP-u, bar prema poslovnim rezultatima, stekao je epitet najgoreg direktora u istoriji Kombinata aluminijuma protekle četiri decenije.

Nagomilani dugovi KAP-a iznose više od 350 miliona eura, a značajan dio obaveza koje je Vlada „pokrila“ državnim garancijama na iznos od oko 130 miliona eura sada su pravi kamen o vratu novoj izvršnoj vlasti

Aluminijumska kompanija posljednje tri godine izgubila je više od 120 miliona eura zbog ekonomske krize na tržištu aluminijuma, ali i loših poslovnih odluka i međuljudskih odnosa u KAP-u koji su sredinom prošle godine rezultirali radničkim buntom i protjerivanjem menadžmenta iz upravne zgrade.

Iako je kroz postupak restrukturiranja KAP napustilo više od 1.000 ljudi, Krilov nije uspio da kompaniju uvede u zonu profitabilnosti uprkos povoljnim berzanskim cijenama tokom prvih pet mjeseci ove godine. KAP je u prvom kvartalu ove godine izgubio čak 3,6 miliona eura.

Nagomilani dugovi KAP-a iznose više od 350 miliona eura, a značajan dio obaveza koje je Vlada „pokrila“ državnim garancijama na iznos od oko 130 miliona eura sada su pravi kamen o vratu novoj izvršnoj vlasti.

Dr Aleksej Kuznjecov je odnedavno bio član Odbora direktora KAP-a i Rudnika boksita. Doktorirao je na Tehnološkom fakultetu u Masačusetsu (MIT). Godine 2002. i 2006. je pohađao Sloan Business School pri MIT, a 2000. završio magistarske studije iz oblasti fizike na Univerzitetu u Mičigenu. Prošle godine imenovan je za COO (Chief Operation Officer) u En plus grupi.

Bonus video: