Radnici "Radoja Dakića" odustali od štrajka glađu, pregovaraće sa ponuđačima

"Nama više nijesu potrebna obećanja koja stalno dobijamo, potrebne su nam pare i to hitno", poručio je Vukčević na skupu radnika ispred zgrade Vlade.
0 komentar(a)
protest Radoje Dakić, Foto: Arhiva "Vijesti"
protest Radoje Dakić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.05.2011. 10:08h

Bivši radnici fabrike "Radoje Dakić" razgovaraće u toku dana sa predstavnicima firmi koje su dale ponudu za kupovinu zemljišta tog preduzeća, najavio je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca, Milan Vukčević.

On je kazao da nije poznato da li će sastanku u Vladi prisustvovati i premijer, Igor Lukšić.

"Nama nije bitno ko će biti, važno nam je rješenje koje će sastanak donijeti", rekao je Vukčević.

Iako su ranije najavljivali i štrajk glađu zbog neispunjavanja obaveza i sudskih presuda prema njima, radnici su ipak odustali do tog radikalnog vida protesta.

"Nama više nijesu potrebna obećanja koja stalno dobijamo, potrebne su nam pare i to hitno", poručio je Vukčević na skupu radnika ispred zgrade Vlade.

Ukoliko današnji pregovori ne donesu rješenje, oni će, kako je kazao, zatražiti protokol sa sastanka kako bi vidjeli zaključke jer, dodao je, rješenje mora postojati.

Bivši radnici fabrike više od dvije godine okupljaju se svake srijede preko puta zgrade Vlade i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona eura, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još 7 miliona eura, a pravo na isplatu ima 1.650 bivših radnika.

Radnicima je, pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg čine Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani i Master Inžinjering za to zemljište nudio je 27 miliona eura.

Kompanije Zetagradnja i “Čelebić” za kupovinu tog zemljišta su 15. marta ponudile 5 miliona eura više nego konzorcijum.

Kompanije, u vlasništvu biznismena Blagote Radovića i Tomislava Čelebića, ponudile su da novac isplate u tri rate, a njegov najvećio dio, 90 odsto, u roku od tri, odnosno, šest mjeseci nakon usvajanja detaljnog urbanističkog plana.

Bonus video: