Piter Mank skinuo crnogorsku zastavu sa jahte

Po Zakonu o jahtama, donijetom prije četiri godine, jahta je plovni objekat namijenjen za razonodu
176 pregleda 0 komentar(a)
Jahta Pitera Manka, Foto: Željko Komnenović
Jahta Pitera Manka, Foto: Željko Komnenović
Ažurirano: 21.05.2011. 08:33h

Iako je Piter Mank na pitanje „Vijesti“ da li će postati crnogorski državljanin, koristeći pravo ekonomskog državljanstva prošle godine odgovorio „da je dovoljno što njegova jahta plovi pod crnogorskom zastavom i da je ponosan na to“, vlasnik bivšeg Arsenala je ove godine svoje luksuzno plovilo ispisao iz crnogorskog registra.

Jahta kanadskog milijardera „Golden eagle“, vlasnika tivatske marine Porto Montenegro, ispisana je iz domaćeg registra jahti prije mjesec dana i više ne plovi pod crnogorskom zastavom, već pod takozvanom „zastavom pogodnosti“ ostrvske britanske zemlje Isle of Man (ostrvo Man).

Luksuzno plovilo vlasnika korporacije „Berik gold“, jednog od najvećih stranih investitora u Crnoj Gori, ispisano je iz registra Uprave pomorskih sigurnosti Bar 26. aprila. U toj instituciji ”Vijesti” saznaju da je razlog ispisivanja bio zahtjev vlasnika da se plovilo registruje za prevoz više od 12 putnika, što je u suprotnosti sa Zakonom o jahtama.

„Golden eagle“ je trenutno vezan na molu 2. tivatske marine sa zastavom zemlje Isle of Man i natpisom matične luke Daglas

Po Zakonu o jahtama, donijetom prije četiri godine, jahta je plovni objekat namijenjen za razonodu, sport i rekreaciju, dužine veće od sedam metara, koja nije angažovana u međunarodnoj trgovini i koja prevozi 12 putnika, dok se plovilo koje služi za prevoz više putnika tretira kao putnički brod.

Ni godinu dana pod zastavom Crne Gore

„Golden eagle“ je trenutno vezan na molu 2. tivatske marine sa zastavom zemlje Isle of Man i natpisom matične luke Daglas, koji je istaknut i na pramcu broda. Zanimljivo je da na „Zlatnom orlu“ nikada nije bilo istaknuto ime Tivta kao matične luke, iako je to bila zakonska obaveza dok je plovio pod crnogorskom zastavom.

„Golden eagle“ ni godinu dana nije plovio pod pomorskom zastavom Crne Gore, jer je u registar jahti upisan 6. avgusta prošle godine.

To luksuzno plovilo, sagrađeno 1990. godine u italijanskom brodogradilištu Viaređo, često je mijenjalo zastave, matične luke, pa i imena. Kao „Royal eagle“ plovio je pod zastavom britanskih prekomorskih kolonija Sent Vinsent i Grenadin i Britiš Virdžin ajlends, a jedno vrijeme tu jahtu je iznajmljivala firma „Camper & Nicholsons International“.

Da pokaže da je i njegova jahta na vezu

„Vrlo su rijetki ovakvi slučajevi kod nas, iako vlasnici imaju pravo da mijenjaju upis u registar i zastavu pod kojom plove“, objašnjava direktorka UPS Bar Jasmina Isić.

Nema podataka da međunarodna trgovina zlatom i nekretninama, čime se vremešni kanadski milijarder najviše bavi, iskazuje neki pad

Ona je kazala da je u crnogorski registar upisano 75 jahti, a u ovoj godini stiglo je 14 zahtjeva za upis.

„Prošle godine imali smo 85 jahti registrovanih kod nas. U međuvremenu je ispisano osam”, ističe direktorka UPS, dodajući da su “razlozi za promjenu crnogorske pomorske zastave privatna stvar vlasnika“.

Ako se uzme u obzir ime jahte - „Zlatni orao“, koji simbolizuje grb i zastavu Crne Gore i izbor matične luke, počasni građanin Tivta je očigledno želio da iskaže „lokalpatriotizam“ i uputi svojevrstan zahtjev bogatim jahtašima da dolaze u Crnu Goru.

Jahta „Golden eagle“ dugačka je 38,3 metra, široka 8,32, visine 4,58 metara

Upućeni tvrde da je Mank kupio polovnu jahtu da nautičkim turistima pokaže da je i njegova jahta na vezu u marini čije kapacitete nudi na međunarodnom tržištu.

Nema podataka da međunarodna trgovina zlatom i nekretninama, čime se vremešni kanadski milijarder najviše bavi, iskazuje neki pad, pa ekonomski razlozi izbora jeftinije „zastave pogodnosti“ ne mogu biti opravdanje za tu odluku.

Jahta „Golden eagle“ dugačka je 38,3 metra, široka 8,32, visine 4,58 metara i spada u „A“ kategoriju jahti.

Bonus video: