WTTC: Crna Gora će u narednih 10 godina biti vodeća u svijetu po rastu turizma

Crna Gora je i najbrže rastuća destinacija na svijetu i u prirastu investicija, saopšteno je na pres konferenciji u Las Vegasu.
160 pregleda 0 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Arhiva Vijesti
Sveti Stefan, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 19.05.2011. 14:42h

Crna Gora će, prema novom istraživanju Svjetskog savjeta za putovanja i turizam, u narednih deset godina biti vodeća zemlja po rastu turizma i doprinosu te grane bruto-domaćem proizvodu (BDP), dok je po rastu broja gostiju na drugom mjestu, odmah iza Brazila.

Crna Gora je i najbrže rastuća destinacija na svijetu i u prirastu investicija, saopšteno je na pres konferenciji koja je održana na Samitu Savjeta u Las Vegasu, kojem je prisustvovao i ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Predrag Sekulić sa saradnicima, kao i predstavnici Nacionalne turističke organizacije.

Istraživanje je pokazalo da je udio turizma i putovanja u BDP-u tokom 2010. godine, uključujući i posredne uticaje, iznosio 15,7 odsto.

Prognozira se dalji rast tog procenta na 17,2 odsto u ovoj godin i na čak 36,3 odsto do 2021. To znači da će udio tog sektora u BDP-u godišnje rasti po stopi od 12,4 odsto.

U saopštenju Ministarstva ni pomena o rangu Crne Gore

Zanimljivo je da u zvaničnom saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma povodom konferencije u Las Vegasu, a koje je proslijeđeno medijima, nema ni slova o vodećem mjestu Crne Gore u turističkom razvoju i doprinosu BDP-u.

U opširnom, ali šturom saopštenju, navodi se da je tokom razgovora crnogorskih predstavnika sa domaćinima istaknuto da “se Crna Gora ubrzano razvija na turistički održiv način i da je prošlogodišnja nominacija među tri najbolje za upravljanje destinacijom potvrda uspješnog dinamičnog razvoja, strateškog upravljanja i održivog rasta crnogorske privrede.”

Zahvaljujući zvaničnom saopštenju WTTC-a, javnost je upoznata da će, prema njihovim istraživanjima, biti lider u narednih deset godina, čega u saopštenju Ministarstva nema ni u tragovima.

Bonus video: