Radnici hotela u Šavniku kojima se duguje 10 plata počeli proteste

Firma „Maresko travel“ je hotel Šavnik, koji ima 28 soba i tri apartmana i može da primi oko 55 gostiju, kupila od „Onogošta“ 2007. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.05.2011. 16:16h

Deset radnika hotela u Šavniku počelo je protest zbog neisplaćenih deset zarada, regresa, jubilarne nagrade, nadoknade i obećane povišice, te nepovezanog radnog staža.

“Prinuđeni smo na ovaj korak i u hotelu ćemo, sve dok nam se neko ne obrati, boraviti od deset do 15 časova. Ako ovi naši protesti ne urode plodom bićemo prinuđeni da krenemo i u štrajk glađu“, kazao je u ime radnika kuvar Mirko Đoković.

Vlasnik hotela Ranko Radonjić, 31. decembra prošle godine poslao je radnike kući da iskoriste odmor i slobodne dane. Pošto „odmor“ nikako da im prođe, radnici su se odlučili da protestima traže zarađeno, uz napomenu da upravnik nije sa njima.

“Mi smo mukotrpno radili do Nove godine. Ni tada nijesu bile redovne plate, a od Nove godine smo potpuno prestali da ih primamo. Gazda nijednom nije došao da nam kaže šta namjerava sa hotelom i nama. Upravnik Dušan Kovačević nam je stalno obećavao isplatu zarada. Od toga se ništa nije obistinilo“, kazao je Đoković.

Firma „Maresko travel“ je hotel Šavnik, koji ima 28 soba i tri apartmana i može da primi oko 55 gostiju, kupila od „Onogošta“ 2007. godine. Novi vlasnik je, kako radnici kažu, preporodio hotel koji je bio u jako lošem stanju. Stavio je eloksiranu bravariju, renovirao sobe, kupio novi inventar, sredio mokri čvor.

„Prošle godine smo dobro poslovali. Ovdje su bili smješteni radnici “Bemaksa” i “Genexa” koji su radili na izgradnji puta i u jednoj smjeni je bilo i po 300 obroka. Kada je put završen i radnici otišli zatvorio se i hotel. Pred Novu godinu je stavljen ključ u njega i mi od tada ne radimo“, kazala je konobarica Stanislava Vilotijević koja u hotelu radi 33 godine.

Više puta su istakli da žele i hoće da rade, da ne traže milostinju već samo zarađeno, ali da od „vazduha i obećanja“ ne mogu da žive.

“Ne možemo ni da se liječimo, jer nam nije uplaćeno zdravstveno osiguranje. Iscrpljivali smo se, radili za dvoje samo da bi hotel poslovao i da ne bi primali pomoćne radnike. Kao nagradu dobili smo prazne novčanike“, kaže konobarica Zorica Žižić.

Radnici su razgovarali sa predsjednikom Opštine Velimirom Perišićem, koji ih je, kako rekoše, primio, saslušao i podržao. Uputili su dopis i Savezu Sindikata Crne Gore.

„Vijesti“ su kontaktirale Radonjića koji je van zemlje i koji je obećao da će čim dođe dati objašnjenje povodom nastale situacije i razgovarati sa radnicima.

Za plate trebalo samo 3.500 eura

Đoković je kazao da koliko su dobro prošlog ljeta poslovali najbolje govori podatak da je mjesečni promet bio od 30.000 do 40.000 eura.

Na kraju uspješne sezone nijesu ništa zaradili. “Umjesto plata dobijali smo samo obećanja. Od tolikog prometa nijesu se mogle isplatiti plate za radnike, a njemu je za 11 plata trebalo manje od 3.500 eura. Redovno je plaćao sezonske radnike, struju, dobavljače pića i hrane, samo za nas nije imao novca“, razočarano je kazao Đoković.

Firma „Maresko travel“, pored hotela u Šavniku, drži i hotel u Boanu koji, kako rekoše radnici, skoro da nije ni radio, i kafanu na Mljetičku koja radi samo vikendom.

Galerija

Bonus video: