Sindikat Boksita traži od Krilova da se izjasni da li mu rudnik treba ili ne

Predsjednik Sindikata je kazao da radnicima nije jasno zašto je prekinuta proizvodnja i da sav „teret“ oko njenog prekida ide na račun Krilova.
0 komentar(a)
Sindikat boksita, Foto: Ivan Petrušić
Sindikat boksita, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 17.05.2011. 12:05h

Samostalni Sindikat Rudnika Boksita, na čijem čelu je Borisav Bojanović, traži od predsjednika Odbora direktora Vjačeslava Krilova da se izjasni šta namjerava od preduzeća i da bi oni dolazili ispred kapija KAP-a po odgovor.

„Nije nama teško da dođemo i na kapiju Kombinata i da tražimo od njega odgovor hoće li Boksite ili neće. Ako neće neka nam kaže da bi mogli da tražimo neka druga rješenja.

Budite sigurni da je Sindikat Rudnika jak i da će izdržati sve ovo što nas provocirate i tražite da napravimo pogrešan korak. Mi ga nećemo napraviti budite ubjeđeni a tražićemo sastanak u Vladi i sa vama. Moraćete da nas primite“ poručio je Bojanović.

On je kazao da radnicima nije jasno zašto je prekinuta proizvodnja i da sav „teret“ oko njenog prekida ide na račun Krilova.

„Situacija u Rudnicima boksita je dostigla tačku ključanja. Sve optužbe zbog toga što radnici ne rade već mjesec dana idu na račun Krilova jer radnicima nije jasno zašto ne može da se obezbjedi od 60.000 do 70.000 eura da bi se proizvelo 20.000 tona boksita i da bi se ta ruda prodala našem jedinom kupcu, mađarskoj kompaniji MAL. To bi bilo dovoljno za isplatu zarade i nabavku goriva“ kazao je Bojanović.

Prema njegovim riječima Sindikat je tražio razgovor sa Krilovim ali ih je on uputio na Vladu. Kao razlog je naveo to što Vlada traži njegovu ostavku.

„Krilov mora da se hitno izjasni da li mu je stalo da Boksiti budu jaka firma i da li mu je stalo da on bude na čelu Odbora direktora i riješi stanje u Boksitima. Nakon njegovog izjašnjavanja šta planira sa Boksitima mi ćermo preduzimati dalje korake.

Radi samo uprava

Najveća greška Krilova i Vlade je što su zatvorili Glinicu a to nije smjelo da se desi. Mi ne odustajemo od Boksita i tražićemo rješenje za izlaz iz ove situacije“ poručio je predsjednik Samostalnog sindikata Boksita.

Proizvodnja na površinskom kopu Zagrad, koji je jedini povremeno radio, dok su ostali rudokopi zatvoreni, prekinuta je prije mjesec dana a poslovodstvo je kao razlog navelo nedostatak goriva.

Trenutno u Boksitima, prema riječima sindikalaca, radi samo uprava dok proizvodnja i Sektor još uvijek čekaju da budu angažovani.

Poslodavac radnicima duguje aprilsku platu, regres, zimnicu i jubilarne nagrade za prošlu godinu, kao i tri plate od prošle godine oko kojih se još uvijek vodi sudski spor, jer su radnici i Sindikat tvrdili da protestuju, a poslodavac da je u pitanju štrajk.

Radnicima nije povezan radni staž za dio 2009. i za dio od prošle godine, pa oni koji su stekli uslov za penziju to pravo ne mogu još uvijek da ostvare.

U Boksitima je nakon sprovedenog socijalnog programa od 1.154 radnika zbrinuto njih 840, tako da je u preduzeću ostalo 314 zaposlenih.

Visina otpremnina po Kolektivnom ugovoru je od 35.000 do 55.000 eura, dok su boksitaši koji su napustili firmu dobili otpremnine u prosjeku oko 25.000 eura.

Bonus video: