Najveći broj žena u Crnoj Gori radi u slabije plaćenim djelatnostima

Izvršni direktor Investiciono-razvojnog fonda, Predrag Poček, saopštio je da će do kraja godine podržati 30 projekata čiji su nosioci žene.
80 pregleda 0 komentar(a)
žene, zapošljavanje, Foto: Shutterstock.com
žene, zapošljavanje, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.05.2011. 12:08h

Najveći broj žena u Crnoj Gori radi u slabije plaćenim djelatnostima, dok ih je veoma malo na rukovodećim mjestima, zaključeno je danas na konferenciji u Podgorici.

Savjetnik za edukaciju u Direkciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, Ana Šebek, kazala je da najviše žena radi u uslužnim djelatnostima, hotelijerstvu, ugostiteljstvu i trgovini.

"Veoma su zastupljene u obrazovnom sistemu, posebno u predškolskom obrazovanju, a na istaknutim mjestima uglavnom rade na manje stručnim kancelarijskim poslovima”, rekla je Šebek na konferenciji poslovnih žena čije je tema Potencijal žena u biznisu i nauci.

Ona je dodala da u grupi populacije sa fakultetskom, magistarskom ili doktorskom diplomom žene čine 44,9 odsto, njihovo učešće među zaposlenima je 44,2 odsto, dok među nezaposlenima ima 45,8 odsto žena. Među nezaposlenima sa fakultetskom diplomom 58,5 odsto su žene.

U privatnim kompanijama ili preduzećima, kako je rekla Šebek, 46 odsto zaposlenih čine žene, ali ne postoje zvanični podaci o pravom broju žena preduzetnica, a podaci koji postoje ne pokazuju realno stanje jer je žena često vlasnik samo na papiru, a posao vodi muž ili brat.

"Poznato je da situacija ni u regionu nije značajno bolja. Jedino se Hrvatska izdvaja koja već ima usvojenu Strategiju za razvoj ženskog preduzetništva”, objasnila je Šebek.

Podržaće projekte čiji su nosioci žene

Direkcija je do sada kroz kreditne linije Start up i Podsticanje preduzetništva odobrila 33 projekta čiji su nosioci žene u vrijednosti 1,9 miliona eura.

Izvršni direktor Investiciono-razvojnog fonda, Predrag Poček, saopštio je da će do kraja godine podržati 30 projekata čiji su nosioci žene.

“Žene mogu konkurisati za sve djelatnosti osim trgovine, građevinarstva i proizvodnje i trgovine alkohola. Kamatna stopa je četiri odsto na godišnjem nivou, ročnost je osam godina, a grejs period do dvije”, rekao je Poček.

Žene najviše interesuju proizvodnja hrane, turizam i ugostiteljstvo

Prema njegovim riječima, do sada su finansirali dva projekta, a još četiri su u fazi razmatranja. Od 172 projekta koji su realizovani do kraja maja prošle godine 32 su prijavile žene i to najviše u oblasti poljoprivredne proizvodnje hrane, turizma i ugostiteljstva i usluga.

“Ne postoje podaci o potencijalnim i stvarnim vlasnicama biznisa, a od ukupnog broja članova Unije poslodavaca (UPCG) 18,7 odsto čine žene koje su vlasnici ili direktori preduzeća. Od tog procenta 12,5 odsto je stvarnih vlasnica, dok je ostalo samo na papiru”, objasnila je menadžer za odnose sa javnošću Unije poslodavaca, Zvezdana Oluić.

Konferenciju poslovnih žena organizovala je Asocijacija poslovnih žena u saradnji sa Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE), Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i Odborom za rodnu ravnopravnost u susret Međunarodnom danu žena preduzetnica koji se obilježava 15. maja.

I djevojke hoće svoj biznis

"Ohrabruje činjenica da se sve više mladih djevojaka odlučuje da pokrene sopstveni biznis i to je dovoljan motiv da se svi zajedno angažujemo i damo podršku razvoju ženskog preduzetništva”, rekla je predsjednica Asocijacije poslovnih žena, Milosava Žugić.

Pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava, Sabahudin Delić, naglasio je da je diskriminacija žena najveća na tržištu rada, pa je ekonomska nezavisnot žene najbolji način za stvaranje ravnopravnosti.

“Kako bi se stvorile jednake mogućnosti za žene, treba im omogućiti pristup svim segmentima tržišta rada i opstajanje na tom polju, a potrebno je i međunarodne propise prilagoditi i uvrstiti u domaće zakonodavstvo”, zaključio je Delić.

Bonus video: