Privredni sud razmatraće zahtjev radnika Radventa za uvođenje stečaja

Prema riječima Jaukovića poslodavac im duguje plate za septembar, oktobar, novembar i decembar, regres za prošlu godinu, kao i novac za stambeni fond
0 komentar(a)
Radvent i Željezarci, Foto: Arhiva Vijesti
Radvent i Željezarci, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.05.2011. 13:46h

Privredni sud u Podgorici u ponedjeljak će u 12 časova razmatrati zahtjev radnika Radventa, nekadašnjeg Željezarinog pogona, o naplati potraživanja u iznosu od nešto više od pola miliona eura od vlasnika preduzeća, holandske firme MNSS, koja je gazdovala i nikšićkim gigantom.

"Očekujemo da će se odmah riješiti naš slučaj i da neće biti odlaganja jer su svi dokazi na našoj strani a poslodavac ništa nije uplatio. Nadamo se da će se Radvent, kada bude sledeća privatizacija, pripojiti Željezari i da ćemo otići u jednom ’paketu’ jer smo mi uvijek bili vezani za našu matičnu firmu i uvijek dijelili istusudbinu", kazao je "Vijestima" predsjednik Sindikata Radventa Slavko Jauković.

Prema riječima Jaukovića poslodavac im duguje plate za septembar, oktobar, novembar i decembar, regres za prošlu godinu, kao i novac za stambeni fond.

"Očekujemo da čim Željezare počne sa radom bude posla i za nas. Socijalni program koji važi za radnike Željezare važi i za nas i za radnike Tehnostila. Očekujemo da se izmjenom Zakona o penzionisanju određeni broj radnika penzioniše, određeni broj njih da prihvati socijalni program i da ostane onoliki broj zaposlenih koliko je dovoljno zanormalno funkcionisanje Radventa", kazao je Jauković.

Slijediće Željezaru

Prije njih to su uradile njihove kolege iz Željezare koje su od istog vlasnika tražili naplatu dugovanja u iznosu od oko četiri miliona eura zbog čega je Privredni sud 19.aprila uveo stečaj čime je raskinut ugovor sa MNSS’om.

Prema riječima Jaukovića za ovo nekoliko dana za odlazak iz preduzeća pisalo se oko 25 radnika od njih 177, mada je interesovanje mnogo veće.

Među prijavljenim radnicima ima i onih koji će izmjenama i dopunama Zakona o PIO steći uslov za penziju kao i onih koji će dobiti samo otpremnine.

Radvent, koji se bavi izradom mašinskih djelova, sklopova i postrojenja, remontom elektrolučnih mašina i uređaja, elektroinstalacija i izvršavanja generalnih remonta, od 1994. godine djeluje kao samostalno akcionarsko društvo.

MNSS je 27. avgusta 2008. godine kupio akcije Radventa za 70.000 eura uz obavezu da do 30.juna ove godine, do kada i važi Kupoprodajni ugovor,investira 1,5 milion eura.

Izdejstvovaće preko Privrednog suda?

Prema socijalnom programu, koji je sastavni deo kupoprodajnog ugovora, novi vlasnik je trebalo godišnje da obezbjeđuje najmanje sto hiljada eura za stanove zaposlenih, a za tri godine je istu sumu trebalo da izdvoji za zapošljavanje mladih radnika, 75 hiljada za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju, a 50 hiljada za poboljšanje radnihuslova.

Od toga, prema riječima Jaukovića, nije urađeno ništa, a 30. juna ističe Kupoprodajni ugovor i MNSS postaje vlasnik preduzeća čime stiče mogućnost da radnike otpusti uz minimalne otpremnine od oko 2.000 eura.

Da se to ne bi dogodilo radnici će preko Privrednog suda pokušati da izdejstvuju uvođenje stečaja .

Za šest mjeseci prošle godine „Radvent“ je izgubio 456.000 eura, a u istom periodu prihod im je bio 539.306 eura.

Bonus video: