MANS: Tužilaštvo zna za mrežu konfliktnih interesa u Baru

"MANS je već ranije upozoravao policiju i državno tužilaštvo na slučaj barskog gradonačelnika, kao i na sumnju da se tako organizovana struktura koristi za legalizaciju objekata."
101 pregleda 0 komentar(a)
Dejan Milovac, Foto: Vesko Belojević
Dejan Milovac, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 07.05.2011. 08:15h

Slučaj sa zgradom kompanije Fadis predstavlja samo još jednu potvrdu naših sumnji da je na nivou barske opštine oformljena mreža sa ciljem da se servisiraju profitni interesi predsjednika Opštine Žarka Pavićevića i sa njime povezanih lica i kompanija, saopštio je zamjenik izvršnog direktora Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Dejan Milovac.

"MANS je već ranije upozoravao policiju i državno tužilaštvo na slučaj barskog gradonačelnika, kao i na sumnju da se tako organizovana struktura koristi za legalizaciju objekata, namještanje tendera pa i zadovoljenje ličnih interesa samog gradonačelnilka. Svakako, slučaj Fadis nije najveće kršenje zakona koje se desilo u barskoj opštini, ali svakako predstavlja ilustrativni primjer kako su procesi prometovanja građevinskim zemljištem, izrade i izmjene planske dokumentacije, nadzora nad izgradnjom objekata i sama izgradnja monopolizovani od strane predsjednika opštine i sa njime povezanih lica i kompanija", saopštio je Milovac.

"MANS je već ranije upozoravao policiju i državno tužilaštvo na slučaj barskog gradonačelnika, kao i na sumnju da se tako organizovana struktura koristi za legalizaciju objekata."

MANS je objavio studiju slučaja vezano za izgradnju poslovne zgrade u Baru bruto površine 1.100 kvadrata, koju je trebalo da gradi kompanija Fadis, u vlasništvu Fahrudina Zaganjora, a kojoj je nakon izmjene urbanističkog plana više nego udvostručena kvadratura na 2.400 i promijenjena namjena u stambeno-poslovni objekat. Glavna ličnost u ovoj studiji je gradonačelnik Bara, detaljno je opisano na koji način je, kako tvrdi MANS, “izigrana procedura prenosa prava nad gradskim građevinskim zemjištem, i kako je izmjenom planske dokumentacije udvostručena korist za investitora, a na štetu javnog interesa”.

"Smatram da u mogućoj šemi organizovanog djelovanja u kršenju propisa Pavićević ima veoma važnu ulogu, zbog čega je MANS još u maju prošle godine podnio krivičnu prijavu tražeći od tužilaštva da ispita relacije između gradonačelnika Bara i jedinaca i građevinskih kompanija koje grade u barskoj opštini i koje imaju direktne koristi od toga kako Pavićević upravlja prostorom Bara kao resursom. Nažalost, prema našim saznanjima tužilaštvo za sada ignoriše ovu prijavu, ali se ipak nadam da dvogodišnja istraga u slučaju Zavala neće biti primjer i za druge postupke koje će u ovoj oblasti otvarati tužilaštvo", dodao je Milovac.

"Tužilaštvo za sada ignoriše ovu prijavu, ali se ipak nadam da dvogodišnja istraga u slučaju Zavala neće biti primjer i za druge postupke koje će u ovoj oblasti otvarati tužilaštvo", dodao je Milovac.

On napominje da „kada je u pitanju ovaj konkretan slučaj, stvari su više nego jasne“.

"Kompaniji Fadis je omogućeno da za istu, nižu cijenu dobije gradsku parcelu na kojoj može graditi ne dva sprata koliko je prvobitno bilo planirano, već čitavih pet spratova. Uloga Žarka Pavićevića je bila da prepozna interes Opštine Bar da parcela postigne što veću cijenu i da se što više novca slije u gradsku kasu. Nažalost, kako sada stvari stoje, prepoznat je samo interes Fadisa i Gorana Pajkovića da kao investitori ostvare što veći profit. Direktna šteta po budžet Opštine se ogleda u razlici u cijeni koju bi postigla da je na njoj prvobitno planirana veća spratnost. Nema sumnje da bi u tom slučaju i početna cijena sporne parcele bila veća i da bi Fadis morao više da plati", zaključio je Milovac.

Iz kabineta gradonačelnika Žarka Pavićevića “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanja u vezi optužbi MANS-a.

Dokazi se gomilaju…

"Što se tiče samog Pavićevića, dokazi koji govore u prilog sumnjama u njegov rad se gomilaju, a ovi koji se odnose na ovaj slučaj su samo dio kontinuiranog istraživanja koje sprovodi barska kancelarija MANS-a. Svi ovi dokazi, ali i novi koje ćemo tek prezentovati javnosti biće dostavljani policiji i tužilaštvu sa zahtjevom da se u što skorijem roku počnu istraživati veze barskog gradonačelnika sa građevinskim i drugim kompanijama u opštini Bar", naveo je Milovac.

Bonus video: