Umjesto ružnih natpisa "sobe", smještaj će nuditi uniformisana lica

Time bi ružne slike dilera sa natpisima „soba“ napokon trebalo da iščeznu sa budvanskih prometnih ulica...
161 pregleda 0 komentar(a)
diler, primorje, smještaj, Foto: Vuk Lajović
diler, primorje, smještaj, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 06.05.2011. 15:45h

Budva bi ovog ljeta trebalo da bude prva primorska opština koja će uvesti takozvanu dilersku službu pod kontrolom države, čime bi se nelegalno posredovanje i izdavanje privatnog smještaja, te višemilionski prihodi u oblasti sive ekonomije sveli na najmanju moguću mjeru. Time bi ružne slike „dilera“ sa natpisima „soba“ napokon trebalo da iščeznu sa budvanskih prometnih ulica, a umjesto njih se pojavili uniformisani ljudi sa legitimacijama koji će dočekivati goste i odvoditi ih u registrovan privatni smještaj.

Savjetnik u Sekretarijatu za privredu i finansije Vasko Milanović kazao je za "Vijesti“ da je odluka pripremljena, te da se čeka izjašnjavanje odborničkog saziva Skupštine opštine.

“Nadamo se da će biti usvojena. Prema nekim pretpostavkama, u Budvu tokom ljetnje sezone dolazi oko 30 odsto gostiju koji su "nenajavljeni", odnosno nijesu unaprijed zakupili ili rezervisali smještaj. Znači dolaze svojim automobilima, ili autobusom, i kada stignu u Budvu sami traže smještaj. To su upravo oni gosti koje preuzimaju nelegalni "dileri". Uglavnom, ti gosti su smještani u objekte koji nemaju odobrenje za rad”, kazao je Milanović.

Gosti se žale

On je kazao da je to bio "glavni razlog problema, jer su se gosti žalili na uslove smještaja, odnosa stanodavaca, da nema osnovnih elemenata za život, a "dilerima” su platili smještaj“.

“Iako smo se trudili da pomognemo tim prevarenim gostima, bez suzbijanja takve dilerske mreže ta praksa bi se i ovoga ljeta ponovila. Skupština opštine bi trebalo da izglasa odluku po kojoj dilersku službu organizuju turističke agencije koje su, inače, po zakonu ovlašćene u posredovanju u izdavanju smještaju. Znači, ovim im se omogućava da "izađu" iz svojih kancelarija, da se nađu na licu mjesta gdje dolaze gosti, da ih dočekuju uniformisani, sa legitimacijom, i odvode ih u registrovani smještaj, koji ima odobrenje za rad”, kazao je Milanović.

Pojačane kontrole

Savjetnik u Ministarstvu turizma Božo Vučeković istakao je da je cilj da se siva ekonomija u domenu izdavanja privatnog smještaja, koja je bila prisutna tokom prethodnih ljetnjih sezona, svede na najmanju mjeru.

“Da bi prevazišli ovaj problem, nastavljaju se aktivnosti kroz akciju 'Registruj smještaj', pojačanu inspekcijsku kontrolu, kao i organizovanje punktova turističkih agencija na određenim mjestima u primorskim opštinama i takozvane legalne dilerske mreže”, kazao je Vučeković i dodao da je trenutno u legalnim tokovima na cijelom primorju kroz odobrenja za rad oko 62 hiljada ležaja, ne uračunavajući kapacitete pod turističkom taksom.

Portparol Turističke organizacije Budve Tanja Drašković je navela da je TO, u saradnji sa opštinskim Sekretarijatom za privredu i finansije, nastavila i u 2011. godini sa kampanjom “Registrujte smještaj”.

“Kako bi se proces registracije smještaja ubrzao i olakšao, građani su dužni da pribave određena dokumenta. Potreban je posjedovni list ili izjava vlasnika objekta ovjerena kod suda da je objekat njegovo vlasništvo, upotrebna dozvola ili atest za struju, kao i uvjerenje o izmirenim poreskim obavezama od nadležnog republičkog i lokalnog organa uprave. Sva dokumenta se prilažu Sekretarijatu za privredu i finansije u Opštini Budva koja izdaje odobrenje za rad”, kazala je Drašković.

U metropoli 57.000 ležaja

Milanović je rekao da trenutno na području Budve ima oko 57 hiljada ležaja.

“Od te brojke imamo 2.000 domaćinstava koja imaju odobrenje za rad, što obuhvata oko 20 hiljada ležaja, a ostalo čine vikend stanovi, odnosno oko 7.500 stambenih jedinica, čiji vlasnici nemaju mjesto prebivališta u Budvi, koji su obuhvaćeni plaćanjem turističke takse. To je još oko 37 hiljada ležaja. Zamislite samo da je u tim stanovima samo po jedan gost, a zna se da ih je daleko više. Onda zamislite koliko je to turista i koji je to promet”, kazao je Milanović.

Od Jaza do Buljarice šest hiljada gostiju

Ako je suditi po popunjenosti kapaciteta na početku ljetnje sezone, onda će ova godina biti jedna od upješnijih u proteklih pola decenije. Trenutno na budvanskoj rivijeri, prema podacima Turističke organizacije, boravi nešto više od šest hiljada gostiju, što je za trećinu više nego početkom maja prošle godine. Portparol TO Budva Tanja Drašković kazala je da trenutno u svim vidovima smještaja od Jaza do Buljarice boravi 5.989 inostranih i stotinu domaćih gostiju.

“Najviše turista smješteno je u hotelima, gdje su registrovana 5.374 gosta, što je za 29 odsto bolja popunjenost hotelskih kapaciteta nego lani u istom periodu. Hotelijeri su ugostili 5.274 inostrana i stotinu domaćih gostiju. Imajući u vidu da su kampovi još zatvoreni, te da će tek krajem mjeseca prve goste primiti i odmarališta na budvanskoj rivijeri, procjene su da u privatnom smještaju boravi 715 inostranih gostiju, što je za 31 odsto više nego početkom maja prošle godine”, kazala je Draškovićeva.

Ona je istakla da su najave hotelijera i te kako optimistične i u narednom periodu, te da očekuje da će ovakav trend bolje popunjenosti kapaciteta biti nastavljan do špica sezone.

Bonus video: