U Rudnicima boksita na rudokopu Zagrad ponovo prekinuta proizvodnja

Iako je Sindikat tražio da svi radnici budu uposleni u proteklim mjesecima, prema Bojanovićevim riječima, u Rudniku je bilo uposleno svega 20 odsto radnika
155 pregleda 0 komentar(a)
Zagrad, Rudnici boksita, Foto: Svetlana Mandić
Zagrad, Rudnici boksita, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 06.05.2011. 15:13h

Prema riječima predsjednika Sindikata nikšićkih Rudnika boksita Borisava Bojanovića u toj firmi je proizvodnja ponovo obustavljena, a iz uprave im je pojašnjeno da je razlog nedostatak sredstava za nabavku goriva.

Eksploatacija rude, od pet rudokopa koliko Boksiti imaju, odvijala se samo na površinskom kopu Zagrad u nikšićkoj Župi i to povremeno.

"Prestala je proizvodnja a i naši radnici iz Sektora građevine, njih pedesetak još uvijek nemaju posla. Oni su početkom marta završili radove na tunelu broj šest u kanjonu rijeke Morače i od tada čekaju novi angažman", kazao je Bojanović.

Vlasnik Boksita koji ujedno gazduje i KAP-om, u više navrata su isticali da rade sve kako bi pronašli nove kupce za rudu ali i nove poslove za građevince

Iz CEAK-a, vlasnik Boksita koji ujedno gazduje i KAP-om, u više navrata su isticali da rade sve kako bi pronašli nove kupce za rudu ali i nove poslove za građevince. To se nije dogodilo, a Udruženje inženjera Boksita je na nedavnoj konferenciji za novinare saopštilo da Boksiti imaju ugovor samo sa mađarskom kompanijom MAL za 150.000 tona rude godišnje po cijeni od 24 eura po toni, kao i da taj ugovor ističe u maju.

Juče je radnicima Boksita počela isplata martovske zarade, a prema riječima Bojanovića poslodavac im duguje regres, zimnicu i jubilarne nagrade za prošlu godinu.

"Još uvijek traje sudski spor oko plata za jun, jul i avgust prošle godine, kada smo protestovali, a poslodavac tvrdi štrajkovali, mada se ne može govoriti o štrajku ako u tom trenutku, kada smo mi počeli sa protestima, radi svega šest odsto zaposlenih. Radnicima nije povezan staž za dio 2009. i dio prošle godine, pa oni koji su stekli uslov za penziju to pravo ne mogu još uvijek da regulišu“, kazao je Bojanović.

U Boksitima je nakon sprovedenog socijalnog programa od oko 1.154 radnika zbrinuto njih 840, tako da je u preduzeću ostalo 314 zaposlenih. Zbog toga je Sindikatu zasmetala izjava predsjednika Odbora direktora firme Vjačeslava Krilova da je u Boksitima nakon realizacije socijalnog programa na radnim mjestima ostalo 370 zaposlenih.

"Krilov izgleda nije dobro informisan jer taj podatak nije tačan. U Boksitima je ostalo 314 radnika koji su zaposleni na neodre]eno vrijeme. Kazao je i da mu u našoj firmi treba svega 270 radnika, pa ukoliko je to tako neka tom ’višku’ radnika isplati otpremnine po Kolektivnom ugovoru. Umjesto takvih izjava bilo bi bolje da se prihvati rješavanja problema u Boksitima, jer smatramo da se u iste do sada nije dovoljno uključivao“, poručili su sindikalci Krilovu.

Visina otpremnina po Kolektivnom ugovoru od 35.000 do 55.000 eura, dok su boksitaši koji su napustili firmu dobili otpremnine prosječno oko 25.000 eura.

Bonus video: