Nezadovoljni radnici Kovačnice KAP-a pisali Maureru i ambasadorima

\\"Budite uvjereni da ćemo, kad god nam se ukaže prilika, pažljivo pratiti vaš i sve slične slučajeve\\", ističe se u odgovoru iz britanske ambasade u Podgorici.
158 pregleda 0 komentar(a)
radnici Kovačnice, Foto: Arhiva Vijesti
radnici Kovačnice, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.05.2011. 07:54h

5 preostalih radnika Kovačnice Kombinata aluminijuma čitavu proteklu godinu nijesu primali platu zbog, kako tvrde, nezakonitog i diskriminatorskog odnosa poslodavca prema njima.

To je bio povod da radnik Kovačnice Željko Šušović sa svojim problemom pismeno upozna šefa kancelarije Evropske komisije u Podgorici Leopolda Maurera, kao i anbasade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britaije, Rusije, Italije i Njemačke.

"Ja Željko Šušović, radnik sam KAP-a, industrijskog giganta i glavnog izvoznika u Crnoj Gori. Tom činjenicom bi kao radnik trebalo da se ponosim, ali međutim nije tako. Evo godinu menadžment KAP-a mi ne isplaćuje lične dohotke i ostala dugovanja koja su im zagarantovana kolektivnim ugovorom, već me ucjenjuje i vrši mobing na razne načine tjerajući me da prihvatim socijalni program Vlade koji je baziran na dobrovoljnoj osnovi. Ovime ja i moja porodica ostajemo bez sredstava za život, dok je poslodavac, sa druge strane, izdao naredbu da moram ići na posao… Ovo govori o nemoći države Crne Gore da zaštiti radnika i građanina od monstruoznog ubijanja od strane poslodavca, konkretno menadžmenta KAP-a, već žrtvuje svoje radnike i građane zarad samo njima znanih razloga. Zbog svega što doživljavam u sopstvenoj državi kako od poslodavca, tako i od državnih organa Crne Gore, koji treba da štite građanina i radnika od kršenja elementarnih ljudskih i radničkih prava, obraćam vam se sa ciljem da obavijestite odgovarajuće evropske institucije one koji se bave problemima iz rada i po osnova rada, organizacije za zaštitu ljudskih prava i evropski parlament", navodi se u pismu Šušovića ambasadi Velike Britanije.

Iz ambasade Ujedinjenog Kraljevstva odgovorili su da “ljudska prava ostaju jedan od ključnih prioriteta vlade njenog veličanstva, a takođe i uslova na putu evropskih integracija Crne Gore”.

Iz ambasade Ujedinjenog Kraljevstva odgovorili su da “ljudska prava ostaju jedan od ključnih prioriteta vlade njenog veličanstva, a takođe i uslova na putu evropskih integracija Crne Gore”.

"Budite uvjereni da ćemo, kad god nam se ukaže prilika, pažljivo pratiti vaš i sve slične slučajeve", ističe se u odgovoru iz britanske ambasade u Podgorici.

Ministar rada i socijalnog staranja dr Suad Numanović priznao je nedavno u odgovoru na pismo radnika da se menadžment KAP-a i Kovačnice DOO diskriminatorski ponaša prema pet radnika prerađivačke fabrike koja je u stopostotnom vlasništvu aluminijumske kompanije i uputio ih je da se za zaštitu svojih prava obrate nadležnom sudu, shodno, članu 10 Zakona o radu.

Traže da se raspravlja o dugu od oko 650.000

Iz NVO Prerada koja okuplja bivše radnike istoimene prerađivačke fabrike najavili su da će danas na skupštini akcionara KAP-a tražiti da se u dnevni red “uvrsti dug po osnovu sudskih presuda (oko 650. 000 eura) i tako dati još jednu šansu upravi da bivšim i sadašnjim radnicima isplati ono što im pripada”.

"U protivnom ćemo tražiti da se sudskim putem rasproda Prerada kako bismo naplatili dug. Očekujemo od predstavnika Vlade u upravi KAP-a da nas podrži jer se moraju poštovati institucije sistema. Radnici Prerade su zbog nepoštovanja Kolektivnog ugovora i Zakona o radu dosad dobili tri presude u svoju korist koje su ukupno iznosile oko 900.000 eura. Na sudu je i tužba za Stambeni fond čija je vrijednost oko milion eura", saopštio je Dragan Knežević, predsjednik NVO Prerada.

"Tražili smo da radimo i da se ispoštuju investicije u Preradi, ali oni nijesu mnogo obraćali pažnju na to", saopštio je Knežević.

On je istakao da “sudski procesi nijesu bili neophodni, da su naišli na razumijevanje u upravi”.

"Tražili smo da radimo i da se ispoštuju investicije u Preradi, ali oni nijesu mnogo obraćali pažnju na to.Radili su po svome ne mareći mnogo za zakone i svoje obaveze. Nažalost, nijesmo ni od predstavnika u Vladi naišli na razumijevanje kada smo ukazivali na te propuste", saopštio je Knežević.

Bonus video: