Ko je sve Acu dao pare za banku

Slično kao i ranijih godina, novac su ulagali firme i biznismeni od kojih su velika većina povezani sa bankom i njenim vlasnicima
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.05.2011. 07:45h

Nakon završene dokapitalizacije Prve banke, koja je trajala neuobičajeno dugo, oko godinu, najveći akcionar ostao je Aco Đukanović, brat predsjednika DPS-a i bivšeg premijera Mila Đukanovića, sa 39,4 odsto vlasništva.

Đukanoviću je smanjen udio za oko sedam odsto, zato što nije učestvovao u dokapitalizaciji. Ni njegov brat nije više ulagao u akcije banke, zbog čega firma lidera DPS-a Kapital invest sada ima oko 2,4 odsto, u odnosu na dosadašnjih 2,86 odsto.

Tokom najduže dokapitalizacije u istoriji Crne Gore, u akcije banke uloženo je oko 8,4 miliona eura. Kapital banke sada formalno iznosi oko 55 miliona eura, ali u suštini ni približno toliko zbog gubitaka i problema posljednjih godina.

Posljednja dokapitalizacija je bila potrebna kako bi se ispunili parametri u poslovanju, koji će biti dovoljan signal da Centralna banka potpuno relaksira Prvu banku od restriktivnih mjera.

EPCG, i dalje u većinskom državnom vlasništvu kojom upravlja italijanski menadžment iz kompanije A2A, je definitvno spasilac Prve banke od nastanka krize

Slično kao i ranijih godina, novac su ulagali firme i biznismeni od kojih su velika većina povezani sa bankom i njenim vlasnicima, porodicom Đukanović, ali ovaj put i ljudi iz politike, Vlade i direktori pojedinih državnih kompanija, među kojima su ministar turizma i održivog razvoja Predrag Sekulić, prvi čovjek Pobjede Miodrag Ivanović, funkcioner SDP-a i bivši ministar Jusuf Kalamperović, poslanici DPS-a Miodrag Vuković i Zoran Jelić...

EPCG ponovo najizdašnija

EPCG je i ovaj put bila najizdašnija, sa oko 4,8 miliona eura. Nakon ove dokapitalizacije EPCG je povećala udio u banci za oko šest odsto, na 24,2. U ranijoj dokapitalizaciji EPCG je učestvovala sa šest miliona eura. U međuvremenu je banci dala “subordinirani” kredit od 10 miliona eura, i tamo drži više od 70 miliona eura depozita.

EPCG, i dalje u većinskom državnom vlasništvu kojom upravlja italijanski menadžment iz kompanije A2A, je definitvno spasilac Prve banke od nastanka krize.

U posljednjoj dokapitalizaciji, kako piše u spisku u koji su “Vijesti” imale uvid, nakon EPCG, najviše je potrošio Miodrag Ivanović, oko 900.000 eura. Ivanović je kupio 7.041 akciju i posjeduje 1,63 odsto akcija Prve banke.

"Zašto da dajem drugima kad mogu Pobjedi?"

Direktor Pobjede je uložio prilično velike pare, koje prevazilaze mogućnosti direktora jedne firme, naročito državne. Ivanović, vrlo blizak sa Acom Đukanovićem, ranije je bio direktor, takođe, u državnim firmama, Monetu i Montenegro bonusu.

Ivanović je kazao da ne daje izjave za “Vijesti” i “Dan”.

"Zašto da dajem nešto drugim novinama kad mogu Pobjedi" kazao je Ivanović. Na konstataciju novinara da priča kojom se bave “Vijesti” vjerovatno nije predmet interesovanja “Pobjede”, Ivanović je kazao:

“Upravo zbog toga bolje da odmah kažem da ne dajem izjave za “Vijesti” i “Dan”.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: