Deripaska prikazao gubitak 1,6 miliona

Firma „Overseas assets management“ vlasnik je luksuznog kompleksa na Platamunima
391 pregleda 0 komentar(a)
Oleg Deripaska Platamuni vile, Foto: Vuk Lajović
Oleg Deripaska Platamuni vile, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 05.04.2018. 16:18h

Kompanija „Overseas assets management“, iza koje stoji ruski milijarder Oleg Deripaska, i na koju se vodi raskošni ljetnjikovac na rtu Platamuni, poslovala je lani sa gubitkom od 1,6 miliona eura. To se navodi u finansijskom iskazu za 2017. koji je dostavljen Poreskoj upravi.

Ovim je nastavljeno loše polovanje ove firme u Crnoj Gori, koja je i 2016. završila sa gubitkom od 1,3 miliona eura. Ukupan gubitak, akumuliran godinama unazad, sada je 7,4 miliona eura. Vrijednost imovine kompanije procijenjena je na 28 miliona eura, što je za milion manje nego u 2016.

Ona je vlasnik 50 hiljada kvadrata na Platamunima na kome je prošle godine uknjižen i kompleks vila od 2.800 kvadrata. Njen osnivač je ofšor firma “Tangril equites LTD”.

Ljetnjikovac objedinjuje centralne, mermerom obložene, dvije spojene palate od 1.600 kvadrata, dok ostalih devet vila ima od 100 do 300 kvadata.

Ova firma, registrovana u Podgorici, je od kotorske opštine 2010. dobila građevinsku dozvolu za gradnju turističkih kapaciteta, da bi godinu kasnije bila izdata i dozvola za prateće sadržaje. Ovom lukuznom kompleksu, opasanom pet metara visokim kamenim zidom, prilaz je zabranjen i ima privatno obezbjeđenje. Deripska je prošlog ljeta na par dna „svratio“ do Platamuna, ali je odmah napustio Crnu Goru.

Do lijepog “parčeta” obale Deripaksa je došao tako što je njegova firma na tenderu koji je raspisao Fond za reformu sistema odbrane Srbije i Crne Gore za dva i po hektara zemlje platila 627.000 eura, ili svega 18 eura po kvadratu lokacije na samoj “pjeni od mora”. Nakon toga je od Morskog dobra dokupio još hektar.

Nekadašnji gazda podgoričkog KAP-a, ranije je najavljivao da će osim ljetnjikovca izgraditi cijeli turističko- apartmanski kompleks na pola miliona kvadrata, koje je preko druge firme K.P.M. limited kupio u zeleđu plaža Trsteno i Ploče.

Ova firma je prije dvije godine pokrenula proceduru za građevinsku dozvole, koja je još u toku.

Subotićev minus 3.307 eura

Poslovnim rezultatima ne može se pohvaliti ni srpski biznismen Stanko Subotić, čija jedina firma u Crnoj Gori agencija Talmat travel tours prošle godine, kako stoji u finasijskom iskazu, ostvarila gubitka od 3.307 eura. Subotiće je u ovoj firmi, sada ovlašćeni zastupnik i njeno sjedište je luksuznoj Vili Montenegro na Svetom Stefanu, koja je sada u vlasništvu kompanije Manola management.

Bonus video: