Krivokapić: Država da štiti prava zaposlenih

"Ako smo država socijalne pravde, onda moraju da budu zaštićenja prava iz te oblasti, prije svega rad na neodređeno vrijeme", rekao je Krivokapić.
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.04.2011. 11:18h

Crna Gora kao država socijalne pravde mora da zaštiti osnovna prava zaposlenih, među kojima su rad na neodređeno i postojanje procedure prilikom otpuštanja koja je garantovana zakonom, a ne voljom poslodavca, ocijenio je predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić.

On je kazao da je Socijalni savjet ustanovljen kao ustavno tijelo, koje bi trebalo da rješava ta pitanja i da garantuje da je Crna Gora država socijalne pravde.

Krivokapić je podsjetio da su pregovori o izmjenama i dopunama Zakona o radu u okviru radne grupe Socijalnog savjeta trajali šest mjeseci.

"Temeljno ljudsko pravo je pravo na rad. Male države kao Crna Gora ne mogu biti stabilne, ako nijesu države socijalne pravde", tvrdi Krivokapić.

Na taj način je, kako je dodao, negiran ustavni značaj Socijalnog savjeta.

"Ako smo država socijalne pravde, onda moraju da budu zaštićenja prava iz te oblasti, prije svega rad na neodređeno vrijeme, pravo da radnik zna kako će mu se obračunati zarada i da postoji procedura otpuštanja zaposlenog koja je garantovana zakonom, a ne da to zavisi od volje poslodavca", objasnio je Krivokapić.

On smatra da se više i češće govori o ljudskim pravima i slobodama, a manje o socijalnim, koja su, kako smatra, temeljnija.

"Temeljno ljudsko pravo je pravo na rad. Male države kao Crna Gora ne mogu biti stabilne, ako nijesu države socijalne pravde", tvrdi Krivokapić.

On je naveo da bi pregovore o izmjenama i dopunama Zakona o radu trebalo “vratiti u normalu" i naći pravu mjeru u dogovoru dvije sindikalne organizacije, poslodavaca i Vlade.

Turizam ne može biti glavna razvojna grana

Na pitanje da prokomentariše socijalnu situaciju u Crnoj Gori i poskupljenja koja su aktuelna posljednjih nekoliko mjeseci, Krivokapić je kazao da inflacija, koja je za dva mjeseca porasla na 3,7 odsto, ne bi trebalo da bude loša ukoliko podrazumijeva više novca na tržištu i veće investicije.

"Ti investitori su trebalo da donesu razvoj i kapital u Crnu Goru, a sada mi njih finansiramo", rekao je Krivokapić.

On smatra da je Crna Gora zemlja koja ne hrani samu sebe, ali da bi to vrlo lako mogla da radi.

"Turizam ne može biti glavna razvojna grana, ali može biti jedna od vrlo važnih", kazao je Krivokapić.

On je ocijenio da su hrana i turizam neraskidivi, ali i da se dobar dio turizma Crne Gore razvija za nečije druge potrebe.

Krivokapić smatra da bi kod iznosa javnog duga trebalo uzeti u obzir cifru koja se, kako je naveo, ne spominje tako često, a to su garancije.

"Strani javni dug je oko 29 odsto, a unutrašnji oko 11 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Tome treba dodati jednu cifru koja se ne spominje tako često, a to su granacije koje smo dali privatnim kompanijama u iznosu od 377 miliona eura, od čega 137 miliona eura Kombinatu aluminijuma (KAP)", precizirao je Krivokapić.

On je dodao da bi to moglo značajno da poveća iznos javnog duga.

"Ti investitori su trebalo da donesu razvoj i kapital u Crnu Goru, a sada mi njih finansiramo", zaključio je Krivokapić.

Bonus video: