Raković: Vlada je kao jedini diskriminator likvidirala preduzeća, gurajući ih u stečaj i privatizujući

"Vlada je uvela stečaj koji je nezakonit, ali smo ga mi prihvatili", kazao je Raković
115 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Raković, Foto: Savo Prelević
Nikola Raković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2018. 12:08h

Bivši radnici Kombinata aluminijuma (KAP) imaju pravo da dobiju otpremnine i istrajaće u svojim zahtjevima, saopšteno je na skupu nekadašnjih zaposlenih, koji su dodali da je Vlada trebalo da realizuje zakon o izmirivanju njihovih obaveza.

Predstavnik bivših radnika, Nikola Raković, kazao je da je važno da radnici istraju u ostvarivanju svojih prava.

"To su naše pare i nećemo od toga odustati", poručio je Raković na skupu bivših zaposlenih ispred zgrade Vlade.

On je podsjetio da Zakon o izmirivanju obaveza prema radnicima tog preduzeća nije diskriminatorski, već otklanja diskriminaciju prema radnicima KAP-a.

"Prerada i Kovačnica su odvojene firme koje imaju odvojene stečajne upravnike. Jedino smo mi imali lex specialis, koji su potpisali predsjednici države i Skupštine", rekao je Raković.

Ustavni sud ranije je proglasio neustavnim Zakon o izmirenju obaveza prema radnicima KAP-a koji su zbog stečaja preduzeća ostvarili pravo na penziju.

"Odluka da Ustavni sud pokrene rješenje za preispitivanje Zakona je samo režija i koreografija Vlade. To je pravna i diskriminacija ljudskih prava na nivou države", saopštio je Raković.

On je naveo da je bilo odlučeno da Vlada realizuje taj Zakon.

"Vlada je kao jedini diskriminator na nivou Crne Gore likvidirala preduzeća, gurajući ih u stečaj i privatizujući", smatra Raković.

On je rekao da su predstavnici Vlade uzimali pravo i pravdu u svoje ruke i da su ostavljali mnoge radnike bez prava i otpremnina.

"Vlada je uvela stečaj koji je nezakonit, ali smo ga mi prihvatili", kazao je Raković.

On je saopštio da je u Skupštini prije stečaja rečeno da radnici KAP-a, šta god da se desi, moraju biti obeštećeni u skladu sa važećim aktima preduzeća.

"Neki poslanici su ostali dosljedni i tri puta u Skupštini usvojili zaključke da nam se isplate otpremnine, ali su vidjevši da Vlada to neće, usvojili zakon", naveo je Raković.

On je kazao da će čekati konačnu odluku Ustavnog suda i onda ići dalje.

"Ustavni sud treba da objasni svoje argumente, jer bi trebalo da obezbjeđuje pravnu sigurnost i vladavinu prava na nivou Crne Gore", smatra Raković.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili kompaniju u drugoj polovini 2013. godini, njih 414, potražuju 5,45 miliona eura otpremina u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza, koji nikada nije sproveden u praksi.

Bivši radnici KAP-a koji su napustili kompaniju nakon uvođenja stečaja godinama se sedmično okupljaju ispred Vlade.

Bonus video: