Kampanja "Milion potpisa za REKOM" počinje u utorak

Prikupljanje potpisa građana zemalja ex-YU regiona za podršku osnivanju Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru SFRJ (REKOM), počeće u utorak 26. aprila, najavila je koalicija nevladinih organizacija.
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2011. 13:14h

Do 6. juna potpise će prikupljati hiljade mladih u koordinaciji Inicijative mladih za ljudska prava. Koalicija za REKOM je u saopštenju ocijenila da će to biti najveća regionalna kampanja nevladinih organizacija.

Početak kampanje "Milion potpisa za REKOM" je u utorak, 26. aprila, u simbolično vrijeme - u pet minuta do podne. Tada će više od 500 dobrovoljaca ušestvovati u akciji "regionalnog odmrzavanja" u osam gradova regiona: u Beogradu, Zagrebu, Sarajevu, Banjaluci, Ljubljani, Prištini, Skoplju i Podgorici.

Toj akciji će prisustvovati ličnosti koje će potom potpisati dokument o podršci osnivanju Komisije za utvrđivanje činjenica o žrtvama ratova na prostoru SFRJ.

Potpisi će se u Srbiji prikupljati na štandovima u 30 gradova, kao i "od vrata do vrata", piše u saopštenju.

Koalicija za REKOM okuplja više od 1.500 udruženja i pojedinaca svih nacija i vjera sa prostora SFRJ koji su za stvaranje nezavisne međudržavne komisije, kao vansudskog istražnog tijela koje treba da utvrdi i javno saopšti ćinjenice o ratovima 1990-ih godina.

Među njima su udruženja porodica žrtava i nestalih, veterana, logoraša, udruženja novinara, manjinskih zajednica, organizacija za ljudska prava.

Više od deset godina od završetka oružanih sukoba na tlu SFRJ, ni u jednoj od država regiona nije dovršen popis žrtava, a više od 15.000 ljudi i dalje se vodi kao nestalo.

Žrtve su marginalizovane, njihovi glasovi se u javnosti rijetko čuju, a brojevima ubijenih se manipuliše u političke svrhe, ocijenila je Koalicija za REKOM.

Predlog Statuta budućeg REKOM-a, koji je krajem marta u Beogradu takođe utvrdila ta koalicija, predviđa da Komisija ima mandat da organizuje javno slušanje ispovijesti preživjelih.

"Želimo da se... javnost podstakne na saosjećanje, poštovanje i solidarnost sa žrtvama iz svih etničkih grupa", ukazuje se u saopštenju.

Budući REKOM bi u završnom izvještaju trebalo da iznese popis ubijenih i nestalih, masovnih grobnica, logora i drugih mjesta zatvaranja.

Simbolični potpisi podrške će juna, zajedno sa Predlogom Statuta REKOM, biti predati skupštinama svih zemalja regiona, od kojih će se tražiti osnivanje komisije.

Građani mogu potpisati peticiju i na zvaničnom sajtu Koalicije za REKOM (www.zarekom.org).

Inicijativu za osnivanje REKOM-a su do sada podržali predsjednici Hrvatske i Srbije, Ivo Josipović i Boris Tadić, Skupština Crne Gore, Evropska komisija i Evropski parlament, i mnoge ličnosti.

Bonus video: