Očekuju da Vlada usvoji dogovorene izmjene Zakona o radu

Keković je najavio da će USS zbog Zakona o radu i enormnog povećanja cijena životnih namirnica tim temama posvetiti prvomajsku šetnju koji će organizovati četvrtu godinu za redom
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2011. 19:27h

Unija slobodnih sindikata (USS) vjeruje da će Vlada povući Predlog izmjena i dopuna Zakona o radu, koji još nije ni dostavila Skupštini, jer je uvidjela da je uradila ono što nije smjela - narušila socijalni dijalog i otvoreno stala na stranu kapitala. Oni su najavili i organizovanje prvomajske šetnje.

Na tribini USS-a posvećenoj Predlogu izmjena Zakona, koji je nametnulo ministarstvo finansija i na taj način poništilo konsenzus Radne grupe koja je tekst usaglašavala šest mjeseci, generalni sekretar USS Srđa Keković je kazao da toj radničkoj organizaciji ne odgovara da se Predlog povuče.

"Na taj način bi na snazi ostao Zakon koji je donijet 2008. godine i koji je nakaradan. Mi ćemo da istrajemo u namjeri da se pred poslanicima nađe tekst koji smo mi utvrdili u mukotrpnim pregovorima i koji su pohvalili svi socijalni partneri i sva ministarstva osim finansija, a to što neko ima naknadnu pamet nas ne zanima", kazao je Keković radnicima okupljenim u zgradi restorana “Plantaže”.

On je najavio da će USS zbog Zakona o radu i enormnog povećanja cijena životnih namirnica tim temama posvetiti prvomajsku šetnju koji će organizovati četvrtu godinu za redom.

"To je prilika da zaposleni pokažu koliko im je stalo do njihovih prava. Ovaj Zakon se tiče 170.000 zaposlenih i još tolikog broja mladih koji tek treba da traže posao. Taj protest će biti prilika za buđenje radnika koji treba da shvate da sami moraju da se zauzmu za sebe. Mi ćemo uraditi sve što je do nas, a ako podrška izostane neće biti razloga da neko kaže da sindikat ne valja jer naša snaga je članstvo", kazao je Keković i dodao da dok svojim okupljanjima i protestom radnici ne pokažu da postoje Vlada ima pravo da ih shvata neozbiljno.

Radnici traže više od prvomajskog protesta

On je upoznao okupljene sa izmjenama koje je ministarstvo finansija unijelo u tekst Zakona, a za šta je na sjednici Socijalnog savjeta dobilo podršku od “nažalost naših kolega iz Saveza sindikata Crne Gore”.

"Ako ovaj Predlog bude usvojen svi ćemo postati robovi svojih poslodavaca. Ključna su dva instituta - dužina trajanja ugovora o radu koji će se i dalje po pravilu sklapati na određeno i visina zarade koje će prerasti u ugovornu zaradu po kojoj će poslodavac biti obavezan da isplaćuje samo minimalne zarade bez obzira na stručnu spremu radnika", objasnio je on.

Radnici su predložili da se ide dalje od organizovanja prvomajskog protesta i da se USS radikalnije zauzme za ugrožena radnička prava i životni standard.

"Organizujmo tu šetnju za Prvi maj, ali nakon toga organizujmo okupljanje ispred Vlada od kojeg nećemo odustati dok nam ne izjednače primanja sa potrošačkom korpom", kazao je radnik KAP-a Radovan Tošković.

Potpredsjednik sindikata prosvjete Predrag Ražnatović je rekao da se moraju angažovati kako bi 1. maja došao što veći broj ljudi i kako bi što više njih shvatilo “značaj onoga što se dešava”.

Galerija

Bonus video: