Privredna komora uručila godišnje nagrade

"Kriza je pokazala naše slabosti, u prvom redu neadekvatnu privrednu strukturu i neophodno je pristupiti izradi i donošenju Strategije ukupnog ekonomskog razvoja", kazao je Mijušković.
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.04.2011. 16:29h

Podsticanje investicaja i preduzetništva su dva strateška proioriteta ekonomske politike Crne Gore i obavezni smo da ih trajno promovišemo – kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

On je nakon dodjele nagrada najboljim privrednim društvima i pojedincima povodom 83 godine postojanja Privredne komore (PKCG) kazao da su podsticajne mjere važne zato što kriza još traje, a podsticanje preduzetništva je nužno prije svega zbog globalne krize nedostatka hrane i njene visoke cijene.

Vujanović je rekao i da se ne smije dozvoliti da “pobjednici privatizacije” budu poraženi.

"Ne mogu se oni zakonom ili novim zahtjevima obeshrabrivati i da kao pobjednici ne predstavljaju magnet novih investicija", ocjenio je on.

Vujanović smatra da treba podsticati američke investicije i da je na tom planu dosta urađeno. On je kazao da su Turska i Njemačka važne destinacije na kojima treba promovisati Crnu Goru i njenu ekonomiju i konkurentske mogućnosti.

"Ne možemo biti zadovoljni tempom oporavka"

Predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković je ocjenio da se crnogorska ekonomija od krize ne oporavlja zadovoljavajućim tempom.

"Ne možemo biti zadovoljni tempom oporavka, ni po pojedinim segmentima privredne aktivnosti iako smo dobili prve ohrabrujuće signale o postepenom oporavku crnogorske ekonomije i procjene o njenom rastu do kraja godine", rekao je Mijušković i dodao da je veliki broj preduzeća u blokadi, a rast unutrašnjeg duga i njegova velika koncentracija i dalje predstavlja balast za jačanje ukupne ekonomije.

"Kriza je pokazala naše slabosti, u prvom redu neadekvatnu privrednu strukturu i neophodno je pristupiti izradi i donošenju Strategije ukupnog ekonomskog razvoja", kazao je Mijušković.

Nagradu Privredne komore za uspješno poslovanje dobila je kompanija KIPS, za društveno odgovorno poslovanje nagrađena je Elektroprivreda Crne Gore, dok je kompanija Montvar-Metalac nagrađena zbog primjene inovacija i inovativnih procesa. Priznanje za inovativnost dobio je Ranko Delević iz Berana koji je izradio idejno rješenje i učestvovao u izgradnji minielektrane, dok je za unaprjeđenje menadžmenta nagrađen vlasnik kompanije Stadion Vojin Žugić.

Bonus video: