Opštine zaključale kase, lokalne NVO u teškom položaju

Budžetom za 2011. godinu predviđeno je da lokalne samouprave izdvoje 618.000 eura za rad NVO, pedesetak hiljada manje nego lani
0 komentar(a)
CRVNO, Foto: Luka Zeković
CRVNO, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.04.2011. 15:51h

Iz opštinskih budžeta nevladinim organizacijama prošle godine je uplaćeno je oko 298.000 eura, svega trećina od prvobitno planiranog iznosa.

Čak i nakon rebalansa budžeta u pojedinim opštinama, nevladine organizacije trebalo su da dobiju ukupno 669.196 eura, znatno više nego što im je lani pripalo.

"Ukupan iznos raspodijeljen za projekte NVO u 2010. je 298.121, 81 eura. U poređenju sa na primjer 2008. kada je taj iznos bio 860.764 eura, sredstva za finansiranje projekata iz budžeta lokalnih samouprava su u značajnoj mjeri umanjena. Ovakva situacija dovela je u težak položaj djelovanje i realizaciju projekata i programa NVO koje djeluju na lokalnom nivou", saopšteno je iz Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO).

Prema podacima CRNVO, pet od ukupno 21 opštine – Berane, Cetinje, Žabljake, Pljevlja I Ulcinj, nijesu lani opredijelile ni cent za projekte NVO.

Budžetom za 2011. godinu predviđeno je da lokalne samouprave izdvoje 618.000 eura za rad NVO, pedesetak hiljada manje nego lani.

U iščekivanju novog zakona o NVO-u

RNVO je saopštio da Zakon o nevladinim organizacijama, koji je trenutno u izradi, treba da "reguliše i jedno od veoma važnih pitanja za funkcionisanje NVO" - finansiranje iz javnih fondova.

"U nacrtu zakona sadržan je predlog da se sredstva iz javnih fondova za finansiranje projekata i programa NVO obezbjeđuju iz dijela prihoda od igara na sreću i drugih prihoda u skladu sa zakonom u visini od 0,8 do 1 odsto tekućeg budžeta Crne Gore na godišnjem nivou. CRNVO smatra da je ovo najbolje rjesenje za nevladine organizacije jer obezbjeđuje siguran iznos sredstava na godišnjem nivou, koje i lokalnim samoupravama olakšava proces finansiranja projekata NVO", smatra CRNVO.

Navodi se da je izrada “modela odluke o kriterijumima, načinu i postupku raspodjele sredstava” jedna od aktivnosti “sadržana u Akcionom planu za realizaciju preporuka iz misljenja Evropske Komisije u cilju unaprijeđenja sistema finansiranja projekata i programa” NVO na lokalnom nivou.

"Ova odluka mora na jasan način definisati kriterijume za projekte koji se mogu odobriti, definisati mininalan iznos sredstava koji moze biti dodijeljen NVO ukoliko je projekat odobren, ali i mehanizme monitoringa projekata koje finansira lokalna samouprava", stoji u saopštenju.

Bonus video: